Zrównoważona produkcja żywności pochodzenie roślinnego poprzez dobór wysokiej jakości surowca oraz optymalizację procesów technologicznych
Projekt zakłada zaprojektowanie zrównoważonego systemu produkcji żywności wytwarzanej na bazie pomidorów i kapusty uwzględniającego optymalizację poszczególnych etapów technologicznych w łańcuchu "od pola do konsumenta". Celem projektu jest zwiększenie dostępu konsumentów do bezpiecznych, zdrowych i wygodnych artykułów żywnościowych wyprodukowanych poprzez zastosowanie innowacyjnych technologii. Jednocześnie planowane jest opracowanie wydajnych i ekologicznych sposobów utylizacji odpadów powstałych podczas upraw oraz procesów technologicznych.
Doświadczenie i tematyka badań pracowników Politechniki Gdańskiej zostały docenione przez koordynatora projektu, dzięki czemu pracownicy Wydziału Chemicznego zasilili międzynarodowe grono konsorcjantów, gdzie powierzone im zostało prowadzenie kluczowego dla projektu zadania. Udział w projekcie niewątpliwie przyczyni się do poszerzenia kompetencji pracowników PG, rozszerzy współpracę międzynarodową Uczelni oraz umożliwi nawiązanie kontaktów z partnerami przemysłowymi.
Informacje szczegółowe
- Akronim projektu:
- SUNNIVA
- Program finansujący:
- ERA-NET
- Instytucja:
- Sekretariat ERA-NET
- Porozumienie:
- z dnia 2014-08-25
- Okres realizacji:
- 2014-06-01 - 2017-09-30
- Kierownik zespołu badawczego:
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
- Realizowany w:
- Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
- Instytucje zewnętrzne
biorące udział w projekcie: -
- ILVO (Belgia)
- Mondragon University (MU) (Hiszpania)
- Bioforsk (Norwegia)
- Consiglio Nazionale delle Ricerche - Istituto di Fisica Applicata "Nello Carrara" (CNR-IFAC) (Włochy)
- University of Mersin (UoM) (Turcja)
- Enbio Technology (Polska)
- Fjordland AS (Norwegia)
- Hendrix Distilleries (Belgia)
- KU Leuven (Belgia)
- Meat Company Nowak (Polska)
- DCM - De Ceuster Meststoffen N.V. (Belgia)
- Nofima AS (Norwegia)
- INRA (Francja)
- InHort Research Institute of Horticulture (Polska)
- ALATA (Turcja)
- Typ zgłoszenia:
- Międzynarodowy Program Badawczy
- Pochodzenie:
- Projekt zagraniczny/międzynarodowy
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
Publikacje powiązane z tym projektem
Filtry
wszystkich: 1
Katalog Projektów
Rok 2022
-
Effects of Post-Harvest Elicitor Treatments with Ultrasound, UV- and Photosynthetic Active Radiation on Polyphenols, Glucosinolates and Antioxidant Activity in a Waste Fraction of White Cabbage (Brassica oleracea var. capitata)
PublikacjaBiosynthesis of phytochemicals in leaves of Brassica can be initiated by abiotic factors. The aim of the study was to investigate elicitor treatments to add value to waste of cabbage. A leaf waste fraction from industrial trimming of head cabbage was exposed to UV radiation (250–400 nm, 59 and 99 kJ m-2, respectively), photosynthetic active radiation (PAR, 400–700 nm, 497 kJ m-2), and ultrasound in water bath (35 kHz, at 15, 30...
wyświetlono 740 razy