A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables

Abstrakt

Celem badań było oszacowanie właściwości przeciwutleniających wybranych warzyw spożywczych w stanie surowym: czosnek (Allium sativum L), biała, żółta i czerwona cebula (Allium cepa L), czerwony i zielony pieprz (Capsicum annuum L.) oraz biała kapusta (Brassica oleracea var. capitata f. alba) zbieranych w ciągu tego samego roku z różnych regionów geograficznych i stref klimatycznych. W badaniach odpowiednich ekstraktów metanolowych wykorzystano takie testy jak DPPH, FRAP, ABTS, CUPRAC.

Cytowania

  • 6 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 9 2

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY nr 228, strony 903 - 911,
ISSN: 1438-2377
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Gorinstein S., Park Y., Heo B., Namieśnik J., Leontowicz H., Leontowicz M., Ham K., Cho J., Kang S.: A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY. -Vol. 228, nr. iss. 6 (2009), s.903-911
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00217-008-1003-y
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 118 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi