Aminy w środowisku - niebezpieczeństwo czy jego naturalny element? - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Aminy w środowisku - niebezpieczeństwo czy jego naturalny element?

Abstrakt

A lot of amines and their compounds are used in the industry. First of all they are used for the preparation of medicines, plant protection agents, fertilizers and plastics. Amines are also released into the environment as a result of natural biological processes such as the release of certain species of flowers to lure insects, and also biochemical breakdown of amino acids in the protein during decomposition of organic matter. Unfortunately, most amines are endangering the environment and consequently human health. Many amines and their compounds have carcinogenic, embryotoxic, mutagenic properties. They inhibit growth of aquatic organisms. Amines have a specific chemical properties e.g. high volatility, decomposition under the action of high temperatures. Concentration of amines in the environment can be determined by the use of appropriately selected analytical methods. Therefore amines in the environment are most often identified by gas, liquid and ion chromatography.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 70 - 75,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Potapowicz J., Szopińska M., Polkowska Ż.: Aminy w środowisku - niebezpieczeństwo czy jego naturalny element?// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 3 (2018), s.70-75
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 39 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi