Amyloid fibril formation in the presence of water structure-affecting solutes - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Amyloid fibril formation in the presence of water structure-affecting solutes

Abstrakt

The impact of the differently hydrated non-electrolytes (protein structure destabilizers) on the fibrillation of hen egg white lysozyme (HEWL) was investigated. Two isomeric urea derivatives i.e. butylurea (BU) and N,N,N′,N′-tetramethylurea (TMU) were chosen as a tested compounds. The obtained results show that butylurea exerts greater impact on HEWL and its fibrillation than tetramethylurea. Both substances decrease the time of induction of the fibrillation (lag time) but only BU increases the efficiency of amyloidogenesis. For the systems with equivalent reduction of the HEWL stability (250 mM BU and 500 mM TMU) the not-equivalent increase of the protein fibrillation was recorded (higher for BU). This fact suggests that specific interactions with protein, possibly water mediated, are responsible for the action of the tested substances.

Cytowania

  • 6

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 6

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
BIOPHYSICAL CHEMISTRY nr 254,
ISSN: 0301-4622
Język:
angielski
Rok wydania:
2019
Opis bibliograficzny:
Wawer J., Kaczkowska E., Karczewski J., Olszewski M., Augustin-Nowacka D., Krakowiak J.: Amyloid fibril formation in the presence of water structure-affecting solutes// BIOPHYSICAL CHEMISTRY -Vol. 254, (2019), s.106265-
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.bpc.2019.106265
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 140 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi