Abstrakt
Pestycydy i polichlorowane bifenyle występują w środowisku w małych ilościach, ale ulegając kumulacji, stanowią zagrożenie dla ludzi i zwierząt. Najbardziej zagrożony jest człowiek stojący na szczycie łańcucha pokarmowego. Świadomość niebezpieczeństw jakie niesie ze sobą postępujące zanieczyszczenie środowiska w połączeniu z nowoczesnymi środkami zaradczymi powinna zmniejszyć do minimum możliwość występowania zatruć u ludzi i powstania nieodwracalnych szkód w środowisku naturalnym. Konieczność oznaczania ich w różnych elementach środowiska, a przede wszystkim w żywności jest niekwestionowana tak długo, jak długo świadomość ludzi w tej sprawie będzie wciąż niewielka. Różnorodność matryc w jakich występują pestycydy i PCB oraz właściwości fizykochemiczne tych związków, wymaga stosowania wielu metod przygotowania próbek do analizy i oznaczania. Dobranie odpowiednich warunków analizy decyduje o miarodajności wyników końcowych.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2004
- Opis bibliograficzny:
- Żwir-Ferenc A., Biziuk M.: An analysis of pesticides and polychlorinated biphenyls in biological samples and foods.// . -., (2004), s.0-0
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 103 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Organohalogen compounds in the environment.
- A. Zaleska-Medynska,
- M. Dudzińska,
- A. Rosińska
- + 1 autorów
Solid phase extraction technique - trends, opportunities and applications
- A. Żwir-Ferenc,
- M. Biziuk