An analysis of pesticides and polychlorinated biphenyls in biological samples and foods. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

An analysis of pesticides and polychlorinated biphenyls in biological samples and foods.

Abstrakt

Pestycydy i polichlorowane bifenyle występują w środowisku w małych ilościach, ale ulegając kumulacji, stanowią zagrożenie dla ludzi i zwierząt. Najbardziej zagrożony jest człowiek stojący na szczycie łańcucha pokarmowego. Świadomość niebezpieczeństw jakie niesie ze sobą postępujące zanieczyszczenie środowiska w połączeniu z nowoczesnymi środkami zaradczymi powinna zmniejszyć do minimum możliwość występowania zatruć u ludzi i powstania nieodwracalnych szkód w środowisku naturalnym. Konieczność oznaczania ich w różnych elementach środowiska, a przede wszystkim w żywności jest niekwestionowana tak długo, jak długo świadomość ludzi w tej sprawie będzie wciąż niewielka. Różnorodność matryc w jakich występują pestycydy i PCB oraz właściwości fizykochemiczne tych związków, wymaga stosowania wielu metod przygotowania próbek do analizy i oznaczania. Dobranie odpowiednich warunków analizy decyduje o miarodajności wyników końcowych.

Autorzy (2)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język:
angielski
Rok wydania:
2004
Opis bibliograficzny:
Żwir-Ferenc A., Biziuk M.: An analysis of pesticides and polychlorinated biphenyls in biological samples and foods.// . -., (2004), s.0-0
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 103 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi