An analytical hierarchy process for selection of the optimal procedure for resveratrol determination in wine samples - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

An analytical hierarchy process for selection of the optimal procedure for resveratrol determination in wine samples

Abstrakt

The study shows the application of analytical hierarchy process (AHP) in ranking the analytical procedures, that are applied for resveratrol determination in wine samples. 19 different analytical methodologies are described by metrological, economic and environmental criteria, that are further divided into 10 subcriteria. Before AHP application, the amount of input data is decreased with cluster analysis. The first run of AHP is aimed to rank the clustered analytical procedures, while the second analysis is performed to select the best procedure from the cluster with the highest rank obtained in the first AHP run. The procedure based on a direct sample injection to high performance liquid chromatography with UV detection is the most beneficial one. AHP is excellent tool for the assessment and the selection of the most appropriate analytical procedure from several available. The choice of MCDA method is dictated by the fact, that so far, no examples of the usage of a given method for the selection of the optimal analytical procedure have been found in the literature.

Cytowania

  • 1 7

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2 0

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 74 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
MICROCHEMICAL JOURNAL nr 142, strony 126 - 134,
ISSN: 0026-265X
Język:
angielski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Fabjanowicz M., Bystrzanowska M., Namieśnik J., Tobiszewski M., Płotka-Wasylka J.: An analytical hierarchy process for selection of the optimal procedure for resveratrol determination in wine samples// MICROCHEMICAL JOURNAL. -Vol. 142, (2018), s.126-134
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.microc.2018.06.028
Bibliografia: test
  1. M.I.Fernández-Mar, R.Mateos, M.C.García-Parrilla, B.Puertas, E. Cantos-Villar, Bioactive compounds in wine: Resveratrol, hydroxytyrosol and melatonin: A review, Food Chem. 130 (2012) 797-813. otwiera się w nowej karcie
  2. L. Di Donna, D.Taverna, S.Indelicato, A. Napoli, G.Sindona, F. Mazzotti, Rapid assay of resveratrol in red wine by paper spray tandem mass spectrometry and isotope dilution, Food Chem. 229 (2017) 354-357.
  3. M. Fabjanowicz, J. Płotka-Wysyłka, J. Namieśnik, Detection, identification and determination of resveratrol in wine. Problems and challenges, Trends Anal. Chem. 103 (2018) 21-33. otwiera się w nowej karcie
  4. R. de Cássia da Silva, J.A. Teixeira, W.D.G.Nunes, G.A.C.Zangaro, M.Pivatto, F.J.Caires, M. Ionashiro, Resveratrol: A thermoanalytical study, Food Chem. 237 (2017) 561-565.
  5. N.N.S. ShimaHashim, J.L. Schwarz, I. R.Boysen, Y.Yuanzhong, B.Danylec, M.T.W. Hearn, Rapid solid- phase extraction and analysis of resveratrol and other polyphenols in red wine, J. Chromatogr. A 1313 (2013) 284-290.
  6. L.Gao, Q. Chu, J. Ye, Determination of trans-resveratrol in wines, herbs and health food by capillary electrophoresis with electrochemical detection, Food Chem. 78 (2002) 255-260. otwiera się w nowej karcie
  7. E. İnal, S.Öz, A.Atakol, M.Akay, O. Atakol, Liquid-Liquid Extraction Based Simple Trans-Resveratrol Analysis In Wine Samples. SDU J Sci.8 (2013) 114-121.
  8. L. Liu, Y. Zhou, Y. Kang, H. Huang, C. Li, M.Xu, B. Ye, Electrochemical Evaluation of trans-Resveratrol Levels in Red Wine Based on the Interaction between Resveratrol and Graphene, J. Anal. Meth. Chem. (2017) 1- 8. otwiera się w nowej karcie
  9. J.Goncalves, J. Câmara, New method for determination of (E)-resveratrol in wine based on microextraction using packed sorbent and ultra-performance liquid chromatography, J. Sep. Sci. 34 (2011) 2376-2384. otwiera się w nowej karcie
  10. J.M.Płotka-Wasylka, C. Morrison, M.Biziuk, J. Namieśnik, Chemical Derivatization Processes Applied to Amine Determination in Samples of Different Matrix Composition. Chem. Rev.115 (2015) 4693−4718. otwiera się w nowej karcie
  11. M.Tobiszewski, A. Orłowski, Multicriteria decision analysis in ranking of analytical procedures for aldrin determination in water, J. Chromatogr. A1387 (2015) 116-122. otwiera się w nowej karcie
  12. R. Jędrkiewicz, A.Orłowski, J.Namieśnik, M. Tobiszewski, Green analytical chemistry introduction to chloropropanols determination at no economic and analytical performance costs? Talanta147 (2016) 282-288. otwiera się w nowej karcie
  13. H. Al-Hazmi, J.Namieśnik, M. Tobiszewski, Application of TOPSIS for Selection and Assessment of Analytical Procedures for Ibuprofen Determination in Wastewater, Current Anal. Chem.12 (2016) 261-267. otwiera się w nowej karcie
  14. T.L. Saaty,The Analytic Hierarchy Process, McGraw-Hill, New York, 1980.
  15. M. Herva, E. Roca, Review of combined approaches and multi-criteria analysis for corporate environmental evaluation,J. Clean. Prod. 39 (2013) 355-371. otwiera się w nowej karcie
  16. T.L.Saaty, How to make a decision: the analytic hierarchy process,Eur. J. Operational Res.48 (1990) 9-26. otwiera się w nowej karcie
  17. T.L. Saaty, Decision making with the analytic hierarchy process, Int. J. Serv. Sci.1 (2008) 83-98. otwiera się w nowej karcie
  18. T.L.Saaty, Principia MathematicaDecerndi: Mathematical Principles of Decision Making. Generalization of the Analytic Network Process to Neutral Firing and Synthesis, Pittsburgh, 2010. otwiera się w nowej karcie
  19. T.L. Saaty, Fundamentals of Decision Making and Priority Theory with Analytic Hierarchy Process, Pittsburgh, 2000. otwiera się w nowej karcie
  20. Z.C. Lin, C.B. Yang, Evaluation of machine selection by the AHP method. J. Mater. Process. Technol.57 (1996) 253-258. otwiera się w nowej karcie
  21. T.L. Saaty,The Analytic Hierarchy Process: Planning, Priority Setting and Resource Allocation, New York: McGraw-Hill, 1980.
  22. T.L. Saaty, A scaling method for priorities in hierarchical structures. J. Math. Psycho. 15 (1977) 234-281. otwiera się w nowej karcie
  23. Ş. Erdoğmuş, M. Kapanoglu, E. Koc, Evaluating high-tech alternatives by using analytic network process with BOCR and multiactors, Eval. Progr. Plan.28 (2005) 391-399. otwiera się w nowej karcie
  24. S. Yadav, A. K. Srivatava, R.S. Singh, Selection And Ranking Of Multifaceted Criteria For The Prioritization Of Most Appropriate Biomass Energy Sources For The Production Of Renewable Energy In Indian Perspective Using Analytic Hierarchy Process, Int. J. Eng. Technol. Sci. Res. 2 (2015) 89-98.
  25. B. Giddings, B. Hopwood, G. O'brien, Environment, economy and society: fitting them together into sustainable development. Sustain. Dev.10 (2002) 187-196. otwiera się w nowej karcie
  26. J. G. Ibrahim, M.-H. Chen, S. R Lipsitz, A. H. Herring, Missing-Data Methods for Generalized Linear Models, J. Am. Stat. Assoc. 100:469 (2011) 332-346. otwiera się w nowej karcie
  27. P. Trebuňa, J. Halčinová, Experimental Modelling of the Cluster Analysis Processes,Procedia Eng. 48 (2012) 673-678. otwiera się w nowej karcie
  28. D. L. Massart, L. Kaufman, The interpretation of analytical chemical data by the use of cluster analysis, Wiley InterScience: New York, 1983. otwiera się w nowej karcie
  29. R.W. Saaty, Decision making in complex environments: the analytic network process (ANP) for dependence and feedback, A Manual for the ANP Software SuperDecisions, Creative decisions foundation, Pittsburgh, PA, 2002. otwiera się w nowej karcie
  30. A. Saltelli, S. Tarantola, K. Chan, A role for sensitivity analysis in presenting the results from MCDA studies to decision makers, J MCDA 8(3) (1999) 139. otwiera się w nowej karcie
  31. M. Gawlik, Ł. Nowak, M. Baran, Analiza właściwości win produkcji polskiej, Bromat. Chem. Toksykol. XLI (2008) 15-20.
  32. M. Gerogiannaki-Christopoulou, P. Athanasopoulos, N. Kyriakidis, I.A. Gerogiannaki, M. Spanos, Trans- Resveratrol in wines from the major Greek red and white grape varieties, Food Control17 (2006) 700-706. otwiera się w nowej karcie
  33. L. Cai, J. Koziel, M. Dharmadhikari, J. H. van Leeuwen, Rapid determination of trans-resveratrol in red wine by solid-phase microextraction with on-fiber derivatization and multidimensional gas chromatography- mass spectrometry, J. Chromatogr. A 1216 (2009) 281-287. otwiera się w nowej karcie
  34. I. Kolouchova-Hanzlikova, K. Melzoch, V. Filip, J. Smidrkal, Rapid method for resveratrol determination by HPLC with electrochemical and UV detections in wines, Food Chem. 87 (2004) 151-158. otwiera się w nowej karcie
  35. J.I. Cacho, N. Campillo, P. Vi˜nas, M. Hernández-Córdoba, Stir bar sorptive extraction with gas chromatography-mass spectrometry for the determination of resveratrol, piceatannol and oxyresveratrol isomers in wines, J. Chromatogr. A 1315 (2013) 21-27. otwiera się w nowej karcie
  36. J.J. Ren, H. Yan Liu, Y. Hong Hao, P. Gang He, Y. Zhi Fang, Determination of resveratrol in red wine by solid phase extraction-flow injection chemiluminescence method, Chin. Chem. Letters, 18 (2007) 985-988. otwiera się w nowej karcie
  37. T. Rodríguez-Cabo, I. Rodríguez, M, Ramil, A, Silva, R. Cela, Multiclass semi-volatile compounds determination in wine by gaschromatography accurate time-of-flight mass spectrometry, J. Chromatogr. A 1442 (2016) 107-117. otwiera się w nowej karcie
  38. R. Montes, M. García-López, I. Rodríguez, R. Cela, Mixed-mode solid-phase extraction followed by acetylation and gas chromatography mass spectrometry for the reliable determination of trans-resveratrol in wine samples, Anal. Chim. Acta, 673 (2010) 47-53. otwiera się w nowej karcie
  39. A. Souto, M. Carneiro, M. Seferin, M. Senna, A. Conz, K. Gobbi, Determination of trans-Resveratrol Concentrations in Brazilian Red Wines by HPLC, J. Food Comp. Anal. 14 (2001) 441-445. otwiera się w nowej karcie
  40. M. Careri, C. Corradini, L. Elviri, I. Nicoletti, I. Zagnoni, Direct HPLC Analysis of Quercetin and trans- Resveratrol in Red Wine, Grape, and Winemaking Byproducts, J. Agric. Food Chem. 51 (2003) 5226-5231. otwiera się w nowej karcie
  41. R. Preti, S. Vieri, G. Vinci, Biogenic amine profiles and antioxidant properties of Italian red wines from different price categories, J. Food Comp. Anal. 46 (2016) 7-14. otwiera się w nowej karcie
  42. E. Geana, O. Dinca, R. Ionete, V. Artem, V. Niculescu, Monitoring trans-Resveratrol in Grape Berry Skins During Ripening and in Corresponding Wines by HPLC, Food Technol. Biotechnol. 53 (2015) 73-80. otwiera się w nowej karcie
  43. Y. Wang, F. Catana, Y. Yang, R. Roderick, R. Van Breemen, An LC-MS Method for Analyzing Total Resveratrol in Grape Juice, Cranberry Juice, and in Wine, J. Agric. Food Chem. 50 (2002) 431-435. otwiera się w nowej karcie
  44. M. Presta, B. Bruyneel, R. Zanella, J. Kool, J. Krabbe, H. Lingeman, Determination of Flavonoids and Resveratrol in Wine by Turbulent-Flow Chromatography-LC-MS, Chromatogr. 69 (2009)167-173. otwiera się w nowej karcie
  45. L. Vlase, B. Kiss, S. Leucuta, S. Gocan, A Rapid Method for Determination of Resveratrol in Wines by HPLC-MS, J. Liquid Chromatogr. Related Technol. 32 (2009) 2105-2121. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 155 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi