Abstrakt
W pracy zbadano 28 próbek miazgi kakaowej, 12 próbek tłuszczu kakaowego i 6 próbek mleka w proszku w celu stwierdzenia, czy znajdujš się w nich obce tłuszcze. W przypadku miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego zastosowano metodę HPLC do analizy TAG. W przypadku tłuszczu wyekstrahowanego z mleka w proszku zastosowano metodę GLC do analizy składu kwasów tłuszczowych. W próbkach miazgi kakaowej i mleka w proszku nie stwierdzono obecności obcych tłuszczów. Na 16 analizowanych próbek tłuszczu kakaowego w trzech stwierdzono obecność tłuszczów typu CBE.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
TŁUSZCZE JADALNE
nr T. 44,
strony 53 - 61,
ISSN: 0371-9227 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Pawłowicz R., Bakuła A.: Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. T. 44., nr. nr 1-2 (2009), s.53-61
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 522 razy