Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady

Abstrakt

W pracy zbadano 28 próbek miazgi kakaowej, 12 próbek tłuszczu kakaowego i 6 próbek mleka w proszku w celu stwierdzenia, czy znajdujš się w nich obce tłuszcze. W przypadku miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego zastosowano metodę HPLC do analizy TAG. W przypadku tłuszczu wyekstrahowanego z mleka w proszku zastosowano metodę GLC do analizy składu kwasów tłuszczowych. W próbkach miazgi kakaowej i mleka w proszku nie stwierdzono obecności obcych tłuszczów. Na 16 analizowanych próbek tłuszczu kakaowego w trzech stwierdzono obecność tłuszczów typu CBE.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
TŁUSZCZE JADALNE nr T. 44, strony 53 - 61,
ISSN: 0371-9227
Język:
polski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Pawłowicz R., Bakuła A.: Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. T. 44., nr. nr 1-2 (2009), s.53-61
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 521 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi