Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP.

Abstrakt

Prezentowane badania pokazały, że soki z kapusty wykazują bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Najaktywniejszy był sok ze świeżej kapusty, który eliminował działanie użytych mutagenów w ponad 80%. Obróbka kulinarna nieco obniżała przeciwmutagenne właściwości pozostałych soków, ale i tak wykazywały one silne działanie ochronne.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język:
angielski
Rok wydania:
2004
Opis bibliograficzny:
Borowska A., Klajn P., Mielżyńska D., Siwińska E., Bartoszek-Pączkowska A.: Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP.// . -., (2004),
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 64 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi