Abstrakt
Każdy produkt ma charakterystyczny i unikalny zestaw lotnych składników. Ich identyfikacja i ocena ilościowa może stać się źródłem informacji na temat jakości zdrowotnej żywności na którą składa się zarówno jakość organoleptyczna, jak i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta. W pracy opisano nowe trendy w oznaczaniu substancji zapachowych opierajace sie na tworzeniu aromagramów, czyli profili zapachowych produktów spożywczych, z wykorzystaniem nowoczesnych technik instrumentalnych.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Plutowska B., Wardencki W.: Aromagramy - profile zapachowe w ocenie jakości żywności.// . -., (2005),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 94 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Chapter 25. Anthropogenic emissions of fragrance oils
- A. Korkosz,
- M. Grynkiewicz,
- A. Zaleska-Medynska
- + 3 autorów
2008