Authentication of whisky due to its botanical origin and way of production by instrumental analysis and multivariate classification methods
Abstrakt
Headspacemass-spectrometry (HS-MS), mid infrared (MIR) and UV–vis spectroscopywere used to authenticate whisky samples from different origins and ways of production ((Irish, Spanish, Bourbon, TennesseeWhisky and Scotch). The collected spectra were processed with partial least-squares discriminant analysis (PLS-DA) to build the classification models. In all cases the five groups ofwhiskieswere distinguished, but the best resultswere obtained by HS-MS, which indicates that the biggest differences between different types of whisky are due to their aroma. Differences were also found inside groups, showing that not only raw material is important to discriminate samples but also the way of their production. The methodology is quick, easy and does not require sample preparation
Cytowania
-
3 1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3 3
Scopus
Autorzy (7)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
SPECTROCHIMICA ACTA PART A-MOLECULAR AND BIOMOLECULAR SPECTROSCOPY
nr 173,
strony 849 - 853,
ISSN: 1386-1425 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Wiśniewska P., Boqué R., Borràs E., Busto O., Wardencki W., Namieśnik J., Dymerski T.: Authentication of whisky due to its botanical origin and way of production by instrumental analysis and multivariate classification methods// SPECTROCHIMICA ACTA PART A-MOLECULAR AND BIOMOLECULAR SPECTROSCOPY. -Vol. 173, (2017), s.849-853
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.saa.2016.10.042
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 228 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Preliminary Investigation on Auto-Thermal Extrusion of Ground Tire Rubber
- Ł. Zedler,
- D. Kowalkowska-Zedler,
- H. Vahabi
- + 5 autorów