Abstrakt
Porównano przebieg hydrolizy (lipolizy) oleju rzepakowego nieogrzewanego, ogrzewanego (240oC, 4h) i wyizolowanej z niego frakcji niepolarnej. Reakcję hydrolizy prowadzono w obecności lipazy trzustkowej w czasie 3, 5 i 10 min., stosując metodę Brockerhoffa. Produkty lipolizy rozdzielano metodą preparatywnej CCW, oznaczano ich skład procentowy oraz skład kwasów tłuszczowych triacylogliceroli, które nie uległy hydrolizie. Stwierdzono, że w oleju ogrzewanym i w wyizolowanej z niego frakcji niepolarnej, obecne są produkty przemian nienasyconych kwasów tłuszczowych, które utrudniają przebieg hydrolizy enzymatycznej w obecności lipazy trzustkowej. Nie stwierdzono selektywnego odszczepiania kwasów tłuszczowych w czasie lipolizy.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Materiały konferencyjne. XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003 strony 78 - 81
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Hazuka Z., Ledóchowska E., Piotrzkowska S.: Badanie lipolizy ogrzewanego oleju rzepakowego i wyizolowanej z niego frakcji niepolarnej// Materiały konferencyjne. XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003/ Warszawa: Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 2003, s.78-81
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 134 razy