Badanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy mieszaniny oleju rzepakowego i oleju kokosowego oraz produktów jej przeestryfikowania
Abstrakt
Porównywano przebieg enzymatycznej hydrolizy mieszaniny oleju rzepakowego i kokosowego oraz produktów otrzymanych w wyniku jej chemicznego i enzymatycznego przeestryfikowania. Hydroliza prowadzona była w obecności lipazy trzustkowej, w warunkach symulujących proces trawienia. Stwierdzono, że przebieg enzymatycznej hydrolizy był podobny dla wszystkich przebadanych prób, natomiast mieszanina wyjściowa ulegała hydrolizie szybciej niż produkty jej przeestryfikowania.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Ledóchowska E., Baryczka R.: Badanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy mieszaniny oleju rzepakowego i oleju kokosowego oraz produktów jej przeestryfikowania// . -., (2005),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 145 razy