Abstrakt
Artykuł przeglądowy opisujący mechanizm działania enzymu beta-D-galaktozydazy, właściwości beta-D-galaktozydaz pochodzących z różnych mikroorganizmów, zarówno mezofilnych jak i psychrofilnych oraz termofilnych, a także możliwości zastosowania enzymu w przemysłowych procesach hydrolizy laktozy w mleku, serwatce oraz w reakcji syntezy galaktooligosacharydów.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Wanarska M., Kur J.: Beta-D-galaktozydazy - źródła, właściwości i zastosowanie// . -., (2005),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 1778 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Immobilized preparation of cold-adapted and halotolerant Antarctic β-galactosidase as a highly stable catalyst in lactose hydrolysis
- K. Makowski,
- A. Białkowska,
- M. Szczęsna-Antczak
- + 4 autorów
2007
Antarctic marine bacterium Pseudoalteromonas sp. 22b as a source of cold adapted á-galaktosidase.
- M. Turkiewicz,
- J. Kur,
- A. Białkowska
- + 3 autorów
2003
Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae.
- S. Wołosowska,
- J. Synowiecki
2003