Canned food as a source of bisphenol a (BPA) exposure - estimation of consumption among young women from Gdansk, Poland - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Canned food as a source of bisphenol a (BPA) exposure - estimation of consumption among young women from Gdansk, Poland

Abstrakt

Bisfenol A (BPA) jest organicznym związkiem endokrynnie czynnym , który modyfikuje pracę hormonów prowadząc do niekorzystnych dla zdrowia skutków. BPA jest substancją stabilizującą chlorek poliwinylu- jednego z najczęściej stosowanych polimerów plastików, wykorzystywanego w produkcji powszechnie używanych produktów, w tym opakowań, plastikowych butelek, zabawek, papieru paragonowego; używany jest także w produkcji żywic epoksydowych umieszczanych w produkcji żywności.

Autorzy (5)

Cytuj jako

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine nr 21, strony 1 - 4,
ISSN: 1505-7054
Język:
angielski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Konieczna A., Rutkowska A., Jatkowska N., Namieśnik J., Rachoń D.: Canned food as a source of bisphenol a (BPA) exposure - estimation of consumption among young women from Gdansk, Poland// Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine. -Vol. 21., iss. 1 (2018), s.1-4
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 181 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi