Charakterystyka frakcji oleju palmowego otrzymanych na drodze wielostopniowej krystalizacji - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Charakterystyka frakcji oleju palmowego otrzymanych na drodze wielostopniowej krystalizacji

Abstrakt

Przeprowadzono wielostopniową frakcjonowaną krystalizację oleju palmowego z acetonu. Stosując temperatury krystalizacji od 25 do 0C, otrzymano siedem frakcji znacznie różniących się budową chemiczną i właściwościami fizycznymi. We frakcjach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą GLC oraz zawartość triacylogliceroli metodą HPLC. Zbadano też właściwości fizyczne otrzymanych frakcji. Oznaczono zawartości fazy stałej metodą pulsacyjnego NMR oraz wyznaczono krzywe topnienia metodę DSC. Wraz z obniżaniem temperatury krystalizacji, we frakcjach obserwowano znaczny wzrost zawartości kwasów C18:1 i C18:2 oraz spadek zawartości kwasów C16:0 i C18:0. W kolejnych frakcjach następował też wyraźny spadek zawartości fazy stałej. Frakcje które krystalizowały w temperaturze od 25 do 15 ulegały stopieniu dopiero powyżej 50C, natomiast frakcja najniżej topliwa była ciekła w temperaturze pokojowej. Wynikało to ze znacznych różnic w budowie TAG obecnych w tych frakcjach.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
TŁUSZCZE JADALNE nr 42, strony 42 - 49,
ISSN: 0371-9227
Język:
polski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Pawłowicz R., Stasiak M.: Charakterystyka frakcji oleju palmowego otrzymanych na drodze wielostopniowej krystalizacji// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 42., nr. nr 1-2 (2007), s.42-49
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 427 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi