Chitin nanowhiskers from shrimp shell waste as green filler in acrylonitrile-butadiene rubber: Processing and performance properties - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Chitin nanowhiskers from shrimp shell waste as green filler in acrylonitrile-butadiene rubber: Processing and performance properties

Abstrakt

In this work, chitin nanowhiskers with high crystallinity index were obtained from shrimp shells waste using acid hydrolysis method and then comprehensively characterized. Subsequently, the impact of chitin nanowhisker content on processing and performance of acrylonitrile-butadiene rubber based nanocomposites was evaluated. The results showed that the addition of chitin nanowhiskers increased tensile strength and tear strength of nanocomposites by 116% and 54%, which was related to suitable dispersion of chitin nanowhiskers in matrix. Reinforcing effect of chitin nanowhiskers in acrylonitrile-butadiene rubber was also confirmed by Wolff activity coefficient, glass transition temperature and equilibrium swelling measurements. Moreover, it was found that higher content chitin nanowhiskers significantly improve the thermal stability of studied nanocomposites. The incorporation of chitin nanowhiskers resulted in increase of 74 °C for onset degradation temperature. This work confirmed that shrimp shell waste can be upcycled into chitin nanowhiskers - promising green filler in NBR for high-performance elastomeric applications.

Cytowania

  • 9

    CrossRef

  • 8

    Web of Science

  • 8

    Scopus

Autorzy (7)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
CARBOHYDRATE POLYMERS nr 245,
ISSN: 0144-8617
Język:
angielski
Rok wydania:
2020
Opis bibliograficzny:
Dominic C.d. M., Joseph R., Sabura Begum P., Raghunandanan A., Vackkachan N., Padmanabhan D., Formela K.: Chitin nanowhiskers from shrimp shell waste as green filler in acrylonitrile-butadiene rubber: Processing and performance properties// CARBOHYDRATE POLYMERS -Vol. 245, (2020), s.116505-
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.carbpol.2020.116505
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 8 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi