Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody
Abstrakt
W ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów żywności, a także napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów. Z oczywistych powodów największe zastosowanie w oznaczaniu lotnych substancji zapachowych znajduje chromatografia gazowa z różnymi wariantami detekcji. Większość osiągnięć w tej dziedzinie zawdzięczać można jednak połączeniu techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną, w której rolę detektora pełni ludzki nos. Mimo że technika ta znana jest już od ponad czterdziestu lat, dopiero od niedawna przeżywa swój rozkwit i coraz częściej znajduje zastosowanie w analizie żywności, na co wskazuje bogata literatura.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 55 - 57,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Plutowska B., Wardencki W.: Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 1 (2008), s.55-57
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 486 razy