Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody

Abstrakt

W ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów żywności, a także napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów. Z oczywistych powodów największe zastosowanie w oznaczaniu lotnych substancji zapachowych znajduje chromatografia gazowa z różnymi wariantami detekcji. Większość osiągnięć w tej dziedzinie zawdzięczać można jednak połączeniu techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną, w której rolę detektora pełni ludzki nos. Mimo że technika ta znana jest już od ponad czterdziestu lat, dopiero od niedawna przeżywa swój rozkwit i coraz częściej znajduje zastosowanie w analizie żywności, na co wskazuje bogata literatura.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 55 - 57,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Plutowska B., Wardencki W.: Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 1 (2008), s.55-57
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 489 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi