Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania
Abstrakt
Wygląd olfaktogramów ściśle zależy od procedury izolacji analitów oraz od stosowanej metody ilościowej. W pracy omówiono i porównano najczęściej stosowane metody ilościowe, takie jak: metody częstości detekcji, metody rozcieńczania do progu wyczuwalności i metody bezpośredniej intensywności.Szczególny nacisk położono na zastosowania omawianej techniki w analizie i ocenie jakości żywności. Przedstawiono liczne przykłady badań mających na celu określenie zależności pomiędzy składem i zawartością lotnych związków a właściwościami organoleptycznymi produktów spozywczych, a także identyfikację i porównanie związków wchodzących w skład aromatu bądź odpowiedzialnych za niepożądane zapachy.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 24 - 28,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Plutowska B., Gromadzka J., Wardencki W.: Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. II. Metody i zastosowania// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 3 (2008), s.24-28
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 191 razy