Comparative control of the bioactivity of some frequently consumed vegetables subjected to different processing conditions
Abstrakt
Celem prowadzonych badań było określenie wpływu warunków obróbki przed spożyciem na własciwości przeciwutleniające białej i czerwonej cebuli oraz czosnku poddanym obróbce poprzez gotowanie i blanszowanie. Do określenia poziomu aktywności przeciwutleniającej wykorzystano testy ABTS, DPPH, FRAP i CUPRAC.
Cytowania
-
4 1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5 6
Scopus
Autorzy (10)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
FOOD CONTROL
nr 20,
strony 407 - 413,
ISSN: 0956-7135 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Gorinstein S., Jastrzębski Z., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Najman K., Park Y., Heo B., Cho J., Bae J.: Comparative control of the bioactivity of some frequently consumed vegetables subjected to different processing conditions// FOOD CONTROL. -Vol. 20, nr. iss. 4 (2009), s.407-413
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodcont.2008.07.008
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 136 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables
- S. Gorinstein,
- Y. Park,
- B. Heo
- + 6 autorów
2009
Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols
- S. Gorinstein,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 autorów
2008