Comprehensive two-dimensional gas chromatography and three-dimensional fluorometry for detection of volatile and bioactive substances in some berries
Abstrakt
The volatilefractionsofCapegooseberryandblueberryweredeterminedbyheadspacesolid-phase microextractioncoupledwithcomprehensivetwo-dimensionalgaschromatographywithtime-of-flight mass spectrometry(HS-SPME/GCGC-TOFMS).Thehighestamountofalcohol(51.8%),ester(32.8%)and carboxylicacid(6.9%)wasinblueberryincomparisonwithgooseberryandoppositelyketones(14.7%), aldehydes(9.9%)andterpenes(8%)werefoundingooseberry.Thebioactivecompoundsandantioxidant capacities werehigherinblueberriesthaningooseberries.Threedimensional fluorescenceemission spectrometry (3D-FL)wasappliedtodetermineandtocompareexperimentallyfoundbinding parametersofberriesextractswithhumanserumalbumin(HSA).The fluorescence quenchingofHSA by polyphenolsfromberrieswasaresultoftheformationofapolyphenol–HSA complex.Thebinding abilities ofberrieswerehighlycorrelatedwiththebioactivityofpolyphenolsandvolatilesubstances. The clusteranalysis(CA)andlineardiscriminantanalysis(LDA)wasappliedtodifferentiatetheberries samples accordingtotheirtype.
Cytowania
-
2 8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2 9
Scopus
Autorzy (7)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
TALANTA.The International Journal of Pure and Applied Analytical Chemistry
nr 134,
strony 460 - 467,
ISSN: 0039-9140 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Dymerski T., Namieśnik J., Vearasilp K., Arancibia-Avila P., Toledo F., Katrich E., Gorinstein S.: Comprehensive two-dimensional gas chromatography and three-dimensional fluorometry for detection of volatile and bioactive substances in some berries// TALANTA. -Vol. 134, (2015), s.460-467
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.talanta.2014.11.061
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 146 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Characterization of Bioactivity of Selective Molecules in Fruit Wines by FTIR and NMR Spectroscopies, Fluorescence and Docking Calculations
- K. Young-mo,
- M. Lubinska-Szczygeł,
- Y. Park
- + 5 autorów
Bioactivities of Phenolic Compounds from Kiwifruit and Persimmon
- K. Young-mo,
- A. Faridah,
- Y. Park
- + 6 autorów