Abstrakt
Zbadano zawartość dialdehydu malonowego, szkodliwego dla zdrowia produktu oksydacji lipidów, w preparatach do początkowego MP i następnego MN żywienia niemowląt, w mleku ludzkim, nieprzetworzonym mleku krowim oraz w oleju sojowym i rzepakowym - składnikach MP i MN. W preparatach stwierdzono znaczne zawartości MDA, w zależności od stosowanej przez producenta technologii produkcji, sposobu pakowania oraz warunków przechowywania gotowego produktu. Mając na uwadze szkodliwe dla zdrowia działanie MDA, zwłaszcza dla niemowląt i małych dzieci, zasugerowano wprowadzenie limitu zawartości MDA w preparatach do żywienia niemowląt.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
nr 15 R. 56,
strony 323 - 328,
ISSN: 1230-0322 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Martysiak-Żurowska D.: Content malondialdehyde (MDA) in infant formulae and follow-on formulae// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 15 R. 56., nr. nr 3 (2006), s.323-328
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 195 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Lipidomika mleka kobiecego - wiele do odkrycia.
- D. Garwolińska,
- W. Hewelt-Belka,
- J. Namieśnik
- + 1 autorów