Convenient identification of desulfoglucosinolates on the basis of mass spectra obtained during liquid chromatography-diode array-electrospray ionisation mass spectrometry analysis: Method verification for sprouts of different Brassicaceae species extracts - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Convenient identification of desulfoglucosinolates on the basis of mass spectra obtained during liquid chromatography-diode array-electrospray ionisation mass spectrometry analysis: Method verification for sprouts of different Brassicaceae species extracts

Abstrakt

Over the past decade, glucosinolates (GLs) present in different tissues of Brassicaceae and their breakdown products, especially isothiocyanates formed after myrosinase catalyzed hydrolysis, have been regarded as not only environment friendly biopesticides for controlling soilborne pathogens, but most importantly as promising anticarcinogenic compounds. For these reasons, the identification and quantitative determination of the content of individual glucosinolates in plant material is of great interest. Among the different analytical approaches available today for determining GLs in brassica plant samples, HPLC analysis of their desulfo derivatives (DS-GLs) according to ISO 9167-1, 1992, method is the most widely used. However, the notorious lack of commercially available standards limits its usefulness. To overcome these limitations, liquid chromatography-electrospray ionisation-mass spectrometry was investigated as a potential method for the identification of DS-GLs. The characteristic pattern of fragmentation eitherin positive or negative ionisation was established based on mass spectra of 11 DS-GL standards, then proposed for additional over 30 most common desulfated GLs. The applicability of MS detection of DS-GLs was verified for real plant samples, the extracts of 14 kinds of brassica sprouts. The results indicated that this methodology combines a convenient identification of DS-GLs with the well established analytical procedure preferred by many researchers. Thus, incorporation of MS detection into popular ISO method seems to result in an improved and more reliable approach to GLs determination.

Cytowania

  • 5 9

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 6 1

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 471 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A nr 1278, strony 108 - 115,
ISSN: 0021-9673
Język:
angielski
Rok wydania:
2013
Opis bibliograficzny:
Kusznierewicz B., Iori R., Piekarska A., Namieśnik J., Bartoszek-Pączkowska A.: Convenient identification of desulfoglucosinolates on the basis of mass spectra obtained during liquid chromatography-diode array-electrospray ionisation mass spectrometry analysis: Method verification for sprouts of different Brassicaceae species extracts// JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A. -Vol. 1278, (2013), s.108-115
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.chroma.2012.12.075
Bibliografia: test
  1. L.M. Manici, L. Lazzeri, S. Palmieri, J. Agric. Food Chem. 45 (1997) 2768. otwiera się w nowej karcie
  2. R. Larkin, T. Griffin, Crop Protect. 26 (2007) 1067. otwiera się w nowej karcie
  3. A. Aires, R. Carvalho, M.D. Barbosa, E. Rosa, Am. J. Pot. Res. 86 (2009) 327. otwiera się w nowej karcie
  4. Y. Zhang, P. Talalay, C.G. Cho, G.H. Posner, Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A 89 (1992) 2399. otwiera się w nowej karcie
  5. I. Winde, U. Wittstock, Phytochemistry 72 (2011) 1566. otwiera się w nowej karcie
  6. B. Warton, J.N. Matthiessen, M.A. Shackleton, J. Agric. Food Chem. 49 (2001) 5244. otwiera się w nowej karcie
  7. D.T.H. Verhoeven, R.A. Goldbohm, G. van Poppel, H. Verhagen, P.A. van den Brandt, Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 5 (1996) 733. otwiera się w nowej karcie
  8. J.V. Higdon, B. Delage, D.E. Williams, R.H. Dashwood, Pharmacol. Res. 55 (2007) 224. otwiera się w nowej karcie
  9. International Agency for Research on Cancer Workgroup, Cruciferous Vegeta- bles, Isothiocyanates and Indoles, in: Handbooks of Cancer Prevention, IARC Press, Lyon, 2004. otwiera się w nowej karcie
  10. A.R. Kristal, J.W. Lampe, Nutr. Cancer 42 (2002) 1. otwiera się w nowej karcie
  11. D.B. Clarke, Anal. Methods 2 (2010) 310. otwiera się w nowej karcie
  12. A.Śmiechowska, A. Bartoszek, J. Namieśnik, Crit. Rev. Anal. Chem. 40 (2010) 202. otwiera się w nowej karcie
  13. G. Glauser, F. Schweizer, T.C. Turlings, P. Reymond, Phytochem. Anal. 23 (2012) 520. otwiera się w nowej karcie
  14. Q. Tian, R.A. Rosselot, S.J. Schwartz, Anal. Biochem. 343 (2005) 93. otwiera się w nowej karcie
  15. R.N. Bennett, F.A. Mellon, P.A. Kroon, J. Agric. Food Chem. 52 (2004) 428. otwiera się w nowej karcie
  16. L. West, I. Tsui, G. Haas, J. Chromatogr. A 966 (2002) 227. otwiera się w nowej karcie
  17. F.A. Mellon, R.N. Bennett, B. Holst, G. Williamson, Anal. Biochem. 306 (2002) 83. otwiera się w nowej karcie
  18. E.N. Ediage, J.D. Di Mavungu, M.L. Scippo, Y.J. Schneider, Y. Larondelle, A. Calle- baut, J. Robbens, C. Van Peteghem, S. De Saeger, J. Chromatogr. A 1218 (2011) 4395.
  19. M. Maldini, S. Baima, G. Morelli, C. Scaccini, F. Natella, J. Mass Spectrom. 47 (2012) 1198. otwiera się w nowej karcie
  20. ISO:9167-1. 1992. Determination of glucosinolates content Part 1: method using high-performance liquid chromatography. otwiera się w nowej karcie
  21. L.R. Hogge, D.W. Reed, E.W. Underhill, J. Chromatogr. Sci. 26 (1988) 348. otwiera się w nowej karcie
  22. F.A. Mellon, J.R. Chapman, J.A. Pratt, J. Chromatogr. A 394 (1987) 209. otwiera się w nowej karcie
  23. R.P. Tolra, R. Alonso, C. Poschenrieder, D. Barcelo, J. Barcelo, J. Chromatogr. A 889 (2000) 75. otwiera się w nowej karcie
  24. D.W. Griffiths, H. Bain, N. Deighton, N.P. Botting, A.A.B. Robertson, Phytochem. Anal. 11 (2000) 216. otwiera się w nowej karcie
  25. G. Barbieri, R. Pernice, A. Maggio, S. De Pascale, V. Fogliano, Food Chem. 107 (2008) 1687. otwiera się w nowej karcie
  26. M.P. Argentieri, R. Accogli, F.P. Fanizzi, P. Avato, Planta Med. 77 (2011) 287. otwiera się w nowej karcie
  27. G. La, L. Shi, P. Fang, Y. Li, Food Sci. 30 (2009) 411 (article in Chinese).
  28. M. Argentieri, F. Macchia, P. Papadia, F.P. Fanizzi, P. Avato, Ind. Crop. Prod. 36 (2012) 65. otwiera się w nowej karcie
  29. W. Thies, Fat Sci. Technol. 8 (1988) 311. otwiera się w nowej karcie
  30. C. Baasanjav-Gerber, B.H. Monien, I. Mewis, M. Schreiner, J. Barillari, R. Iori, H. Glatt, Mol. Nutr. Food Res. 55 (2011) 783. otwiera się w nowej karcie
  31. O. Leoni, R. Iori, T. Haddoum, M. Marlier, J.P. Wathelet, P. Rollin, S. Palmieri, Ind. Crop. Prod. 7 (1998) 335.
  32. J. Zhu, R.B. Cole, J. Am. Soc. Mass Spectrom. 11 (2000) 932. otwiera się w nowej karcie
  33. N.B. Cech, C.G. Enke, Mass Spectrom. Rev. 20 (2001) 362. otwiera się w nowej karcie
  34. N. Baenas, D.A. Moreno, C. Garcia-Viguera, J. Agric. Food Chem. 60 (2012) 11409. otwiera się w nowej karcie
  35. A. Aires, E. Rosa, R. Carvalho, J. Sci. Food Agric. 86 (2006) 1512. otwiera się w nowej karcie
  36. S. Montaut, J. Barillari, R. Iori, P. Rollin, Phytochemistry 71 (2010) 6. otwiera się w nowej karcie
  37. J. Barillari, D. Canistro, M. Paolini, F. Ferroni, G.F. Pedulli, R. Iori, L. Valgimigli, J. Agric. Food Chem. 53 (2005) 2475. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 145 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi