CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices

Abstrakt

Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom ekspresji genu CYP19 w nietumorogennych komórkach nabłonka gruczołu mlekowego MCF10A kodującego enzym aromatazę uczestniczący w biosyntezie estrogenów i w związku z tym wpływający na zagrożenie rakiem piersi. Soki z kapusty oraz bioaktywne związki w nich występujące stosowane w niskich dawkach obniżały poziom ekspresji tego genu, a zatem miały działanie chemoprewencyjne. Wyższe dawki zarowno soków jak i izolowanych związków stymulowały ekspresję genu CYP19 sugerując, że ich stosowanie w postaci suplementów diety może niekorzystnie wpływać na zagrożenie estrogeno-zależnymi nowotworami.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Opublikowano w:
Acta Biochimica Polonica nr 56,
ISSN: 0001-527X
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Licznerska B., Szaefer H., Krajka-Kuźniak V., Bartoszek-Pączkowska A., Bear-Dubowska W.: CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 56., nr. suppl. 3 (2009),
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 112 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi