Abstrakt
Istotne znaczenie w regulacji parametrów wody przygotowane na potrzeby warzelni ma metoda dekarbonizacji jonitowej przy zastosowaniu słabo kwaśnego karionitu. Stosując ją uzyskuje się częściowe odsolenie wody surowej, redukcję twardości węglanowej oraz zasadowości "m". W konsekwencji otrzymuje się wymaganą alkaliczność resztkową, która jest związana z zawartością w wodzie wodorowęglanów wapnia i magnezu (a także sodu). Usunięcie z wody wodorowęglanów (proces dekarbonizacji) korzystnie wpływa na obniżenie alkaliczności resztkowej, a tym samym w efekcie końcowym na smak piwa. Ponadto za pomocą mieszania wody zdekarbonizowanej z wodą odfiltrowaną (odżelazioną, odmanganioną) uzyskuje się dodatkową możliwość regulacji właściwości wody. Parametry tak uzdatnionej wody mogą być monitorowane "on line" za pomocą przemysłowych urządzeń pomiarowych.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2006
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 375 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Fotokatalityczne uzdatnianie wody basenowej = Photocatalytic treatment of swimming pool water
- J. Hupka,
- M. Janczarek,
- A. Hänel
- + 3 autorów