Determination and identification of organic acids in wine samples. Problems and challenges. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Determination and identification of organic acids in wine samples. Problems and challenges.

Abstrakt

For long time, organic acids were underestimated. However, during last two decades there is an increasing interest of natural compounds having antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory properties thus organic acids are very preferable. Wine stands as one of the sources of organic acids since they are responsible for its organoleptic and aestethic character. Nevertheless, it is important to not exceed acceptable level of acidity at particular stage of vinification process. Therefore its determination and quantification is of high importance. Given study gathers data regarding current knowledge with respect to organic acids, focusing on their occurrence in different types of food including wines, their properties and effects on the human body, potential correlations between organic acids and other components of wine. Moreover, the comparison of analytical techniques used for the organic acids determination and challenges, considering their process and green assessment is provided.

Cytowania

  • 7 7

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 8 4

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 1162 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
TRAC-TRENDS IN ANALYTICAL CHEMISTRY nr 120,
ISSN: 0165-9936
Język:
angielski
Rok wydania:
2019
Opis bibliograficzny:
Robles A., Fabjanowicz M., Chmiel T., Płotka-Wasylka J.: Determination and identification of organic acids in wine samples. Problems and challenges.// TRAC-TRENDS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. -Vol. 120, (2019), s.115630-
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.trac.2019.115630
Bibliografia: test
  1. F. Shahidi, Y. Zhong, and A. Chandrasekara, -Antioxidants and human health,‖ in Cereals and 669 Pulses: Nutraceutical Properties and Health Benefits -Chapter 19, 2012, pp. 273-308. otwiera się w nowej karcie
  2. X. Tang et al., -The Cardioprotective Effects of Citric Acid and L-Malic Acid on Myocardial 671 otwiera się w nowej karcie
  3. Ischemia / Reperfusion Injury,‖ Evidence-Based Complement. Altern. Med., pp. 1-11, 2013. 672 otwiera się w nowej karcie
  4. K. Iqbal, A. Khan, M. M. Ali, and K. Khattak, -Biological Significance of Ascorbic Acid ( 673
  5. Vitamin C ) in Human Health -A Review,‖ Pakistan J. Nutr., vol. 3, no. 1, pp. 5-13, 2004. 674 otwiera się w nowej karcie
  6. S. Shahrzad, K. Aoyagi, A. Winter, A. Koyama, and I. Bitsch, -Pharmacokinetics of Gallic Acid 675 and Its Relative Bioavailability from Tea in Healthy Humans,‖ Hum. Nutr. Metab., vol. 1, pp. 676 1207-1210, 2001. otwiera się w nowej karcie
  7. J. D. Bortz and M. I. Kirschner, -Patent Application Publication Pub . No .: US 2016 / 0022631 otwiera się w nowej karcie
  8. A1 Methods and Compositions for Enhancing Iron Absorption,‖ 2016. otwiera się w nowej karcie
  9. R. Nagai, M. Nagai, S. Shimasaki, J. W. Baynes, and Y. Fujiwara, -Biochemical and Biophysical 680 otwiera się w nowej karcie
  10. Research Communications Citric acid inhibits development of cataracts , proteinuria and ketosis 681 in streptozotocin ( type 1 ) diabetic rats,‖ Biochem. Biophys. Res. Commun., vol. 393, no. 1, pp. 682 118-122, 2010. otwiera się w nowej karcie
  11. Y. Marunaka, -The Proposal of Molecular Mechanisms of Weak Organic Acids Intake-Induced 684 otwiera się w nowej karcie
  12. Improvement of Insulin Resistance in Diabetes Mellitus via Elevation of Interstitial Fluid pH,‖ 685 Int. J. Mol. Sci., vol. 19, pp. 3244-3267, 2018. otwiera się w nowej karcie
  13. B. Jurado-Sánchez, E. Ballesteros, and M. Gallego, -Gas chromatographic determination of 29 687 organic acids in foodstuffs after continuous solid-phase extraction,‖ Talanta, vol. 84, no. 3, pp. 688 924-930, 2011. otwiera się w nowej karcie
  14. P. Sandín-España, M. Mateo-Miranda, C. López-Goti, A. De Cal, and J. L. Alonso-Prados, otwiera się w nowej karcie
  15. R. Scherer, A. C. Poloni Rybka, C. A. Ballus, A. Dillenburg Meinhart, J. Teixeira Filho, and H.
  16. Teixeira Godoy, -Validation of a HPLC method for simultaneous determination of main organic 694 acids in fruits and juices,‖ Food Chem., vol. 135, pp. 150-154, 2012.
  17. V. Usenik, J. Fabcic, and F. Stampar, -Food Chemistry Sugars , organic acids , phenolic 696 composition and antioxidant activity of sweet cherry ( Prunus avium L .),‖ Food Chem., vol. 107, 697 pp. 185-192, 2008. otwiera się w nowej karcie
  18. P. Muñoz-Robredo, P. Robledo, D. Manriquez, R. Molina, and B. G. Defilippi, -Characterization 699 of sugars and organic acids in commercial varieties of table grapes,‖ Chil. J. Agric. Res., vol. 71, 700 no. 3, pp. 452-458, 2011. otwiera się w nowej karcie
  19. P. Valentao et al., -Quantitation of Nine Organic Acids in Wild Mushrooms,‖ J. Agric. Food 702 Chem., vol. 53, pp. 3626-3630, 2005. otwiera się w nowej karcie
  20. H. Kelebek, S. Selli, A. Canbas, and T. Cabaroglu, -HPLC determination of organic acids , 704 sugars , phenolic compositions and antioxidant capacity of orange juice and orange wine made 705 from a Turkish cv . Kozan,‖ Microchem. J., vol. 91, no. 2, pp. 187-192, 2009. otwiera się w nowej karcie
  21. V. Galli and C. Barbas, -Capillary electrophoresis for the analysis of short-chain organic acids in 707 coffee,‖ J. Chromatogr. A, vol. 1032, pp. 299-304, 2004. otwiera się w nowej karcie
  22. A. V. S. Perumalla and N. S. Hettiarachchy, -Green tea and grape seed extracts -Potential 709 applications in food safety and quality,‖ FRIN, vol. 44, no. 4, pp. 827-839, 2011. 710 [17] otwiera się w nowej karcie
  23. E. Monteiro Coelho et al., -Simultaneous analysis of sugars and organic acids in wine and grape 711 juices by HPLC : Method validation and characterization of products from northeast Brazil,‖ J.
  24. Food Compos. Anal., vol. 66, no. December 2017, pp. 160-167, 2018. otwiera się w nowej karcie
  25. S. Rovio, K. Sirén, and H. Sirén, -Application of capillary electrophoresis to determine metal 714 otwiera się w nowej karcie
  26. cations, anions, organic acids, and carbohydrates in some Pinot Noir red wines,‖ Food Chem., 715 vol. 124, no. 3, pp. 1194-1200, 2011. otwiera się w nowej karcie
  27. O. Kritsunankul, B. Pramote, and J. Jakmunee, -Flow injection on-line dialysis coupled to high 717 performance liquid chromatography for the determination of some organic acids in wine,‖ 718 Talanta, vol. 79, pp. 1042-1049, 2009. otwiera się w nowej karcie
  28. S. Ohira et al., -On-line electrodialytic matrix isolation for chromatographic determination of 720 organic acids in wine,‖ J. Chromatogr. A, vol. 1372, pp. 18-24, 2014. otwiera się w nowej karcie
  29. H. Nakamura, K. Watanabe, and J. Mizutani, -Taste substances in foods, 5: Organic acids in 722 vegetable and Sansai,‖ J. Agric. Chem. Soc. Japan, vol. 49, pp. 665-666, 1975. 723 [22] otwiera się w nowej karcie
  30. F. Drawert, P. Schreier, G. Leupold, Z. Kerényi, V. Lessing, and A. Junker, -GLC-Mass- 724 otwiera się w nowej karcie
  31. Spectrometrical Investigation of the Volatile Components of Wines VII. Aroma Compounds 725 otwiera się w nowej karcie
  32. ofTokaj Aszu Wines b) Organic Acids,‖ Z. Lebensm. Unters. Forsch., vol. 162, pp. 11-20, 1976. 726 [23] otwiera się w nowej karcie
  33. J. Shimizu, M. Shimizu, and Y. Watanabe, -Relationship between some minerals and organic 727 acids in table wine.,‖ J. Agric. Chem. Soc. Japan, vol. 53, pp. 209-209, 1979. 728 [24] otwiera się w nowej karcie
  34. Y. Shimazu and M. Watanabe, -Effects of Yeast Strains and Environmental Conditions on 729 Formation of Organic Acids in Must during Fermentation,‖ J. Ferment. Technol., vol. 59, no. 1, 730 pp. 27-32, 1981.
  35. H. Ukeda, N. Yamamoto, M. Sawamura, and H. Kusunose, -Microbial Sensor for Estimating 732 otwiera się w nowej karcie
  36. Organic Acids in Wine,‖ Anal. Sci., vol. 11, pp. 941-945, 1995. otwiera się w nowej karcie
  37. E. López-Tamames, M. A. Puig-Deu, E. Teixeira, and S. Buxaderas, -Organic Acids, Sugars, and 734
  38. Glycerol Content in White Winemaking Products Determined by HPLC: Relationship to Climate 735 and Varietal Factors,‖ Am. J. Enol. Vitic., vol. 47, pp. 193-198, 1996. otwiera się w nowej karcie
  39. M. Daglia, A. Papetti, P. Grisoli, C. Aceti, C. Dacarr, and G. Gazzani, -Antibacterial Activity of 737 otwiera się w nowej karcie
  40. Red and White Wine against Oral Streptococci,‖ J. Agric. Food Chem., vol. 55, pp. 5038-5042, 738 2007. otwiera się w nowej karcie
  41. S. Sanli, N. Sanli, S. A. Ozkan, and C. Lunte, -Development and Validation of a Green Capillary otwiera się w nowej karcie
  42. H. N. Nelson, K. L. Rush, and T. Wilson, -Chapter 22. Functions of Common Beverage 743 otwiera się w nowej karcie
  43. Ingredients,‖ in T.Wilson, N.J. Temple (eds.) Beverage Impacts on Health and Nutrition, 744 Nutrition and Health, 2016, pp. 317-329. 745 [30] -https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/.‖ . otwiera się w nowej karcie
  44. N. Boban et al., -Antimicrobial Effects of Wine : Separating the Role of Polyphenols , pH , 747 otwiera się w nowej karcie
  45. Ethanol , and Other Wine Components,‖ J. Food Sci., vol. 75, no. 5, pp. 322-326, 2010. 748 [32]
  46. B. M. Silva, P. Andrade, F. Ferreres, S. National, and M. Oliveira, -Composition of Quince ( 749 otwiera się w nowej karcie
  47. Cydonia oblonga Miller ) seeds : phenolics , organic acids and free amino acids,‖ Nat. Prod. Res., 750 vol. 19, no. 3, pp. 275-281, 2005. otwiera się w nowej karcie
  48. Y. Soyer, N. Koca, and F. Karadeniz, -Organic acid profile of Turkish white grapes and grape 752 juices,‖ J. Food Compos. Anal., vol. 16, pp. 629-636, 2003. otwiera się w nowej karcie
  49. M. Mikulic-Petkovsek, V. Schmitzer, A. Slatnar, F. Stampar, and R. Veberic, -Composition of 754 otwiera się w nowej karcie
  50. Sugars , Organic Acids , and Total Phenolics in 25 Wild or Cultivated Berry Species,‖ J. Food 755 Sci., vol. 77, no. 10, pp. 1064-1070, 2012.
  51. R. Veberic, J. Jakopic, F. Stampar, and V. Schmitzer, -European elderberry ( Sambucus nigra L .) 757 rich in sugars , organic acids , anthocyanins and selected polyphenols,‖ Food Chem., vol. 114, no. 758 2, pp. 511-515, 2009. otwiera się w nowej karcie
  52. A. Castiñeira, R. M. Peña, C. Herrero, and S. García-Martín, -Analysis of Organic Acids in Wine 760 by Capillary Electrophoresis with Direct UV Detection,‖ J. Food Compos. Anal., vol. 15, pp. 761 319-331, 2002. otwiera się w nowej karcie
  53. I. Mato, S. Suarez-Luque, and J. F. Huidoro, -Food Chemistry Simple determination of main 763 organic acids in grape juice and wine by using capillary zone electrophoresis with direct UV 764 detection,‖ Food Chem., vol. 102, pp. 104-112, 2007. otwiera się w nowej karcie
  54. R. G. Peres, E. P. Moraes, G. A. Micke, F. G. Tonin, M. F. M. Tavares, and D. B. Rodriguez- 766 otwiera się w nowej karcie
  55. amaya, -Rapid method for the determination of organic acids in wine by capillary electrophoresis 767 with indirect UV detection,‖ Food Control, vol. 20, no. 6, pp. 548-552, 2009. otwiera się w nowej karcie
  56. J. Zeravik et al., -Various instrumental approaches for determination of organic acids in wines,‖ 769 Food Chem., vol. 194, pp. 432-440, 2016. otwiera się w nowej karcie
  57. B. Badhani, N. Sharma, and R. Kakkar, -Gallic acid: a versatile antioxidant with promising 771 therapeutic and industrial applications,‖ RSC Adv., vol. 5, pp. 27540-27557, 2015. 772 [41] otwiera się w nowej karcie
  58. A. Carneiro, J. A. Couto, C. Mena, J. Queiroz, and T. Hogg, -Activity of wine against 773 otwiera się w nowej karcie
  59. Campylobacter jejuni,‖ Food Control, vol. 19, pp. 800-805, 2008.
  60. A. Ferrandino, A. Carlomagno, S. Baldassarre, and A. Schubert, -Varietal and pre-fermentative 775 volatiles during ripening of Vitis vinifera cv Nebbiolo berries from three growing areas,‖ Food 776 otwiera się w nowej karcie
  61. Chem., vol. 135, no. 4, pp. 2340-2349, 2012. otwiera się w nowej karcie
  62. J. Gonçalves, C. L. Silva, P. C. Castilho, and J. S. Câmara, -An attractive , sensitive and high- 778 throughput strategy based on microextraction by packed sorbent followed by UHPLC-PDA 779 analysis for quanti fi cation of hydroxybenzoic and hydroxycinnamic acids in wines,‖ 780 Microchem. J., vol. 106, pp. 129-138, 2013. otwiera się w nowej karcie
  63. H. Volschenk, H. J. J. van Vuuren, and M. Viljoen-Blomm, -Malic Acid in Wine : Origin , 782 otwiera się w nowej karcie
  64. Function and Metabolism during Vinification,‖ South African J. Enol. Vitic., vol. 27, no. 2, pp. 783 123-136, 2006. otwiera się w nowej karcie
  65. S. Vázquez, S. Río Segade, and I. Orriols Fernández, -Effect of the winemaking technique on 785 phenolic composition and chromatic characteristics in young red wines,‖ Eur. Food Res.
  66. Technol., vol. 231, pp. 789-802, 2010. otwiera się w nowej karcie
  67. A. Coletta et al., -Original article Influence of viticultural practices and winemaking technologies 788 on phenolic composition and sensory characteristics of Negroamaro red wines,‖ pp. 1-13, 2013. 789 [47] otwiera się w nowej karcie
  68. A. Baiano et al., -Effects of different vinification technologies on physical and chemical 790 characteristics of Sauvignon blanc wines,‖ Foof Chem., vol. 135, no. 4, pp. 2694-2701, 2012. otwiera się w nowej karcie
  69. P. Mena, A. Gironés-Vilaplana, N. Martí, and C. García-Viguera, -Pomegranate varietal wines : Phytochemical composition and quality parameters,‖ Food Chem., vol. 133, no. 1, pp. 108-115, 793 2012. otwiera się w nowej karcie
  70. S. Sartor et al., -Changes in organic acids, polyphenolic and elemental composition of rosé 795 sparkling wines treated with mannoproteins during over-lees aging,‖ Food Res. Int., 2018. 796 [50] otwiera się w nowej karcie
  71. B. S. Chidi, D. Rossouw, A. S. Buica, and F. F. Bauer, -Determining the Impact of Industrial 797 otwiera się w nowej karcie
  72. Wine Yeast Strains on Organic Acid Production Under White and Red Wine-like Fermentation 798 otwiera się w nowej karcie
  73. Conditions,‖ South African J. Enol. Vitic., vol. 36, no. 3, pp. 316-328, 2015.
  74. M. J. Torija et al., -Effect of Organic Acids and Nitrogen Source on Alcoholic Fermentation : 800 Study of Their Buffering Capacity,‖ J. Agric. Food Chem., vol. 51, pp. 916-922, 2003. 801 [52] otwiera się w nowej karcie
  75. R. M. De Orduña, -Climate change associated effects on grape and wine quality and production,‖ 802 Food Res. Int., vol. 43, pp. 1844-1855, 2010.
  76. K. Ali, F. Maltese, R. Toepfer, Y. Hae Choi, and R. Verpoorte, -Metabolic characterization of 804 otwiera się w nowej karcie
  77. Palatinate German white wines according to sensory attributes , varieties , and vintages using 805 NMR spectroscopy and multivariate data analyses,‖ J. Biomol. NMR, vol. 49, pp. 255-266, 2011. 806 [54] otwiera się w nowej karcie
  78. Z. Kerem, B. Bravdo, O. Shoseyov, and Y. Tugendhaft, -Rapid liquid chromatography - 807 ultraviolet determination of organic acids and phenolic compounds in red wine and must,‖ J. otwiera się w nowej karcie
  79. Chromatogr. Sci., vol. 1052, pp. 211-215, 2004. otwiera się w nowej karcie
  80. E. H. Soufleros, E. Bouloumpasi, A. Zotou, and Z. Loukou, -Determination of biogenic amines in 810 otwiera się w nowej karcie
  81. Greek wines by HPLC and ultraviolet detection after dansylation and examination of factors 811 affecting their presence and concentration,‖ Food Chem., vol. 101, pp. 704-716, 2007. 812 otwiera się w nowej karcie
  82. M. Papageorgiou, D. Lambropoulou, C. Morrison, E. Klodzinska, J. Namiesnik, and J. Plotka- 813 otwiera się w nowej karcie
  83. Wasylka, -Literature update of analytical methods for biogenic amines determination in food and 814 beverages,‖ Trends Anal. Chem., vol. 98, pp. 128-142, 2018.
  84. J. M. McRae and J. A. Kennedy, -Wine and Grape Tannin Interactions with Salivary Proteins and 816 otwiera się w nowej karcie
  85. Their Impact on Astringency: A Review of Current Research,‖ Molecules, vol. 16, pp. 2348- 817 2364, 2011. otwiera się w nowej karcie
  86. R. Gawel, L. Francis, and E. J. Waters, -Statistical Correlations between the In-Mouth Textural 819 otwiera się w nowej karcie
  87. Characteristics and the Chemical Composition of Shiraz Wines,‖ J. Agric. Food Chem., vol. 55, 820 pp. 2683-2687, 2007. otwiera się w nowej karcie
  88. A. Tredoux, A. de Villiers, P. Majek, F. Lynen, A. Crouch, and P. Sandra, -Stir Bar Sorptive 822 otwiera się w nowej karcie
  89. Extraction Combined with GC-MS Analysis and Chemometric Methods for the Classification of 823 otwiera się w nowej karcie
  90. South African Wines According to the Volatile Composition.,‖ J Agric Food Chem, vol. 56, no. 824 12, pp. 4286-96, 2008. otwiera się w nowej karcie
  91. T. Tarko, A. Duda Hodak, P. Satora, P. Sroka, and I. Gojniczek, -Chemical composition of cool- 826 climate grapes and enological parameters of cool-climate wines,‖ Fruits, vol. 69, no. 1, pp. 75- 827 86, 2014. otwiera się w nowej karcie
  92. I. Mato, S. Suárez-Luque, and J. F. Huidobro, -A review of the analytical methods to determine 829 organic acids in grape juices and wines,‖ Food Res. Int., vol. 38, no. 10, pp. 1175-1188, 2005. 830 [62] otwiera się w nowej karcie
  93. J. Plotka-Wasylka, M. Rutkowska, K. Owczarek, M. Tobiszewski, and J. Namiesnik, -Extraction 831 with environmentally friendly solvents,‖ Trends Anal. Chem., vol. 91, pp. 12-25, 2017. 832 [63] otwiera się w nowej karcie
  94. E. M. Silva, Flamys Lena do Nascimento;
  95. Schmidt, C. L. Messias, M. Nogueira Eberlin, and H. otwiera się w nowej karcie
  96. A. C. Sawaya Frankland, -Quantitation of organic acids in wine and grapes by direct infusion 834 electrospray ionization mass spectrometry,‖ Anal. Methods, vol. 7, pp. 53-62, 2015. 835 [64]
  97. U. Regmi, M. Palma, and C. G. Barroso, -Direct determination of organic acids in wine and 836 wine-derived products by Fourier transform infrared ( FT-IR ) spectroscopy and chemometric 837 techniques,‖ Anal. Chim. Acta, vol. 732, pp. 137-144, 2012. otwiera się w nowej karcie
  98. F. Chinnici, U. Spinabelli, and A. Amati, -Simultaneous determination of Organic Acids, Sugars, 839 and Alcohols in musts and wines by an improved Ion-Exclusion HPLC Method,‖ J. Liq. otwiera się w nowej karcie
  99. Chromatogr. Relat. Technol., vol. 25, no. 16, pp. 2551-2560, 2002. otwiera się w nowej karcie
  100. A. Edelmann, J. Diewok, J. Rodriguez Baena, and B. Lendl, -High-performance liquid alcohols and organic acids in red wine,‖ Anal. Bioanal. Chem., vol. 376, pp. 92-97, 2003. 844 otwiera się w nowej karcie
  101. M. Castellari, A. Versari, U. Spinabelli, S. Galassi, and A. Amati, -An improve HPLC method for 845 the analysis of Organic Acids, Carbohydrates, and Alcohols in grape musts and wines,‖ J. Liq. otwiera się w nowej karcie
  102. Chromatogr. Relat. Technol., vol. 23, no. 13, pp. 2047-2056, 2000. otwiera się w nowej karcie
  103. A. Zotou, Z. Loukou, and O. Karava, -Method Development for the Determination of Seven 848 otwiera się w nowej karcie
  104. Organic Acids in Wines by Reversed-Phase High Performance Liquid Chromatography,‖ 849 Chromatographia, vol. 60, no. 1, pp. 39-44, 2004. otwiera się w nowej karcie
  105. S. C. Cunha, J. O. Fernandes, M. A. Faria, I. M. P. L. V. O. Ferreira, and M. A. Ferreira, 851 -Quantification of Organic Acids in grape musts and Port Wines,‖ CYTA -J. Food, vol. 3, no. 4, 852 pp. 212-216, 2002. otwiera się w nowej karcie
  106. M. S. Dopico-García, P. Valentao, P. B. Guerra, P. B. Andrade, and R. M. Seabra, -Experimental 854 design for extraction and quantification of phenolic compounds and organic acids in white ‗ 855 otwiera się w nowej karcie
  107. Vinho Verde ' grapes,‖ Anal. Chim. Acta, vol. 583, pp. 15-22, 2007. otwiera się w nowej karcie
  108. X.-K. Zhang, Y.-B. Lan, B.-Q. Zhu, X.-F. Xiang, C.-Q. Duan, and Y. Shi, -Changes in 857 monosaccharides , organic acids and amino acids during Cabernet Sauvignon wine ageing based 858 on a simultaneous analysis using gas chromatography -mass spectrometry,‖ J. Sci. Food Agric., 859 vol. 98, pp. 104-112, 2018. otwiera się w nowej karcie
  109. przedkolumnowej w analizie techniką HPLC. Instrukcja do ćwiczeń.Uniwersytet Łódzki, Łódź.‖ 862 2012. otwiera się w nowej karcie
  110. M. Alvarez-icaza and U. Bilitewski, -Mass Production of Biosensors,‖ Anal. Chem., vol. 65, no. 864 11, pp. 525-533, 1993. otwiera się w nowej karcie
  111. L. M. da Costa Silva, V. P. Salviano dos Santos, A. Medeiros Salgado, and K. Signori Pereira, 866 -Chapter 7. Biosensors for Contaminants Monitoring in Food and Environment for Human and 867
  112. Environmental Health,‖ in State of the Art in Biosensors -Environmental and Medical 868 otwiera się w nowej karcie
  113. Applications, 2013, pp. 151-168.
  114. B. Molinero-Abad, M. A. Alonso-Lomillo, O. Domínguez-Renedo, and M. J. Arcos-Martínez, 870 -Malate quinone oxidoreductase biosensors based on tetrathiafulvalene and gold nanoparticles 871 modified screen-printed carbon electrodes for malic acid determination in wine,‖ Sensors 872 otwiera się w nowej karcie
  115. Actuators B Chem., vol. 202, pp. 971-975, 2014. otwiera się w nowej karcie
  116. O. A. Loaiza et al., -Graphitized carbon nano fiber -Pt nanoparticle hybrids as sensitive tool for 874 preparation of screen printing biosensors . Detection of lactate in wines and ciders,‖ 875 Bioelectrochemistry, vol. 101, pp. 58-65, 2015. otwiera się w nowej karcie
  117. C. Barbas, E. P. Moraes, and A. Villaseñor, -Capillary electrophoresis as a metabolomics tool for 877 non-targeted fingerprinting of biological samples,‖ J. Pharm. Biomed. Anal., vol. 55, pp. 823- 878 831, 2011. otwiera się w nowej karcie
  118. M. Spanilá, J. Pazourek, M. Farková, and J. Havel, -Optimization of solid-phase extraction using 880 artificial neural networks in combination with experimental design for determination of 881 resveratrol by capillary zone electrophoresis in wines,‖ J. Chromatogr. A, vol. 1084, pp. 180-185, 882 2005. otwiera się w nowej karcie
  119. J. L. Moreira and L. Santos, -Analysis of organic acids in wines by Fourier-transform infrared 884 spectroscopy,‖ Anal. Bioanal. Chem., vol. 382, pp. 421-425, 2005. otwiera się w nowej karcie
  120. R. Bauer, H. Nieuwoudt, F. F. Bauer, J. Kossmann, K. R. Koch, and K. H. Esbensen, -FTIR 886 otwiera się w nowej karcie
  121. Spectroscopy for Grape and Wine Analysis,‖ Anal. Chem., vol. March 1, pp. 1371-1379, 2008. 887 [81] -https://www.biocompare.com/Lab-Equipment/13033-HPLC-Refractive-Index-Detector-HPLC- 888 RI-Detector/ (13.02.2019).‖ .
  122. M.-H. Yang and Y.-M. Choong, -A rapid gas chromatographic method for direct determination 890 of short-chain (C2-C12) volatile organic acids in foods,‖ Food Chem., vol. 75, no. 1, pp. 101- 891 108, 2001. otwiera się w nowej karcie
  123. T. Horák, J. Čulík, M. Jurková, P. Čejka, and V. Kellner, -Determination of free medium-chain otwiera się w nowej karcie
  124. C. Schummer, O. Delhomme, B. M. R. Appenzeller, R. Wennig, and M. Millet, -Comparison of 896 MTBSTFA and BSTFA in derivatization reactions of polar compounds prior to GC / MS 897 analysis,‖ Talanta, vol. 77, pp. 1473-1482, 2009. otwiera się w nowej karcie
  125. K. S. Docherty and P. J. Ziemann, -On-line , inlet-based trimethylsilyl derivatization for gas 899 chromatography of mono-and dicarboxylic acids,‖ J. Chromatogr. A, vol. 921, pp. 265-275, 900 2001. otwiera się w nowej karcie
  126. S. Sun, J. Xie, F. Xie, and Y. Zong, -Determination of volatile organic acids in oriental tobacco 902 by needle-based derivatization headspace liquid-phase microextraction coupled to gas 903 chromatography / mass spectrometry,‖ J. Chromatogr. A, vol. 1179, pp. 89-95, 2008. 904 [87] otwiera się w nowej karcie
  127. Y. Sha, J. Meng, Y. Zhang, C. Deng, and D. Wu, -Determination of volatile organic acids in 905 tobacco by single-drop microextraction with in-syringe derivatization followed by GC-MS,‖ J. otwiera się w nowej karcie
  128. Sep. Sci., vol. 33, pp. 212-217, 2010. otwiera się w nowej karcie
  129. A. G. Giumanini, G. Verardo, D. Della Martina, and N. Toniutti, -Improved Method for the 908 Analysis of Organic Acids and New Derivatization of Alcohols in Complex Natural Aqueous 909 otwiera się w nowej karcie
  130. Matrixes : Application to Wine and Apple Vinegar,‖ J. Agric. Food Chem., vol. 49, pp. 2875- 910 2882, 2001. otwiera się w nowej karcie
  131. S. Armenta, S. Garrigues, and M. De la Guardia, -Green Analytical Chemistry,‖ Trends Anal. otwiera się w nowej karcie
  132. Chem., vol. 27, no. 6, pp. 497-511, 2008. otwiera się w nowej karcie
  133. M. Fabjanowicz, J. Płotka-wysyłka, and J. Namieśnik, -Detection, identification and 914 determination of resveratrol in wine. Problems and challenges,‖ Trends Anal. Chem., vol. 103, pp. 915 21-33, 2018. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 262 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi