Abstrakt
Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności jest ogromnym wyzwaniem głównie z powodu dużych ilości substancji przeszkadzających, które podlegają ekstrakcji razem z analitami i najczęściej wywierają negatywny wpływ na tok analizy. Z drugiej strony, zapewnienie "bezpieczeństwa żywności" wymaga monitorowania w niej pozostałości pestycydów. W artykule przedstawiono nowe podejście do oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach żywności, tzw. metodykę QuEChERS. Opisano również próby zastosowania tej metodyki do badań analitycznych próbek żywności pod kątem zawartości pestycydów należących do różnych klas, leków weterynaryjnych czy akrylamidu.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 125,
strony 803 - 812,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Wilkowska A., Biziuk M.: Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERSmethodology// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 125, nr. iss. 3 (2011), s.803-812
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 148 razy