Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERSmethodology - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERSmethodology

Abstrakt

Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności jest ogromnym wyzwaniem głównie z powodu dużych ilości substancji przeszkadzających, które podlegają ekstrakcji razem z analitami i najczęściej wywierają negatywny wpływ na tok analizy. Z drugiej strony, zapewnienie "bezpieczeństwa żywności" wymaga monitorowania w niej pozostałości pestycydów. W artykule przedstawiono nowe podejście do oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach żywności, tzw. metodykę QuEChERS. Opisano również próby zastosowania tej metodyki do badań analitycznych próbek żywności pod kątem zawartości pestycydów należących do różnych klas, leków weterynaryjnych czy akrylamidu.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 125, strony 803 - 812,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Wilkowska A., Biziuk M.: Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERSmethodology// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 125, nr. iss. 3 (2011), s.803-812
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 103 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi