Dietary antioxidants as a source of hydrogen peroxide - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Dietary antioxidants as a source of hydrogen peroxide

Abstrakt

Studies of 54 antioxidants revealed that 27 of them, mainly polyphenols, generated hydrogen peroxide (H2O2) when added to Dulbecco’s modified Eagle’s medium (DMEM), other media used for culture of mammalian and yeast cells and phosphate-buffered saline. The most active antioxidants were: propyl gallate (PG), (−)-epigallocatechin gallate (EGCG) and quercetin (Q). Chelex treatment and iron chelators decreased H2O2 generation suggesting that transition metal ions catalyze antioxidant autoxidation and H2O2 production. Green tea also generated H2O2; tea prepared on tap water generated significantly more H2O2 than tea prepared on deionized water. Ascorbic acid decreased H2O2 production although it generated H2O2 itself, in the absence of other additives. Lemon added to the tea significantly reduced generation of H2O2. Hydrogen peroxide generated in the medium contributed to the cytotoxicity of PG, EGCG and Q to human prostate carcinoma DU-145 cells, since catalase increased the survival of the cells subjected to these compounds in vitro.

Autorzy (6)

  • Zdjęcie użytkownika mgr inż. Michalina Grzesik

    Michalina Grzesik mgr inż.

    • Uniwersytet Rzeszowski/Wydział Biologiczno - Rolniczy Zakład Biochemii Analitycznej
  • Zdjęcie użytkownika Prof. dr hab. Grzegorz Bartosz

    Grzegorz Bartosz Prof. dr hab.

    • Uniwersytet Łódzki/Wydział Biologii i Ochrony Środowiska KATEDRA BIOFIZYKI MOLEKULARNEJ
  • Zdjęcie użytkownika Dr Ireneusz Stefaniuk

    Ireneusz Stefaniuk Dr

    • Uniwersytet Rzeszowski Cetrum Dydaktyczno Naukowe Mikroelektroniki i Nanotechnologii
  • Zdjęcie użytkownika  Monika Pichla

    Monika Pichla

    • Uniwersytet Rzeszowski/Wydział Biologiczno - Rolniczy Zakład Biochemii Analitycznej
  • Zdjęcie użytkownika  Izabela Sadowska-Bartosz

    Izabela Sadowska-Bartosz

    • Uniwersytet Rzeszowski/Wydział Biologiczno - Rolniczy Zakład Biochemii Analitycznej

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 278, strony 692 - 699,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2019
Opis bibliograficzny:
Grzesik M., Bartosz, G., Stefaniuk, I., Pichla M., Namieśnik J., Sadowska-Bartosz I.: Dietary antioxidants as a source of hydrogen peroxide// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 278, (2019), s.692-699
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 176 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi