Abstrakt
Studies of 54 antioxidants revealed that 27 of them, mainly polyphenols, generated hydrogen peroxide (H2O2) when added to Dulbecco’s modified Eagle’s medium (DMEM), other media used for culture of mammalian and yeast cells and phosphate-buffered saline. The most active antioxidants were: propyl gallate (PG), (−)-epigallocatechin gallate (EGCG) and quercetin (Q). Chelex treatment and iron chelators decreased H2O2 generation suggesting that transition metal ions catalyze antioxidant autoxidation and H2O2 production. Green tea also generated H2O2; tea prepared on tap water generated significantly more H2O2 than tea prepared on deionized water. Ascorbic acid decreased H2O2 production although it generated H2O2 itself, in the absence of other additives. Lemon added to the tea significantly reduced generation of H2O2. Hydrogen peroxide generated in the medium contributed to the cytotoxicity of PG, EGCG and Q to human prostate carcinoma DU-145 cells, since catalase increased the survival of the cells subjected to these compounds in vitro.
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 278,
strony 692 - 699,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2019
- Opis bibliograficzny:
- Grzesik M., Bartosz, G., Stefaniuk, I., Pichla M., Namieśnik J., Sadowska-Bartosz I.: Dietary antioxidants as a source of hydrogen peroxide// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 278, (2019), s.692-699
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 176 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effects of Salvia officinalis and Thymus vulgaris on oxidant-induced DNA damage and antioxidant status in HepG2 cells
- K. Kozicsa,
- V. Klusová,
- A. Srancikowa
- + 5 autorów
Gentiana asclepiadea exerts antioxidant activity and enhances DNA repair of hydrogen peroxide- and silver nanoparticles-induced DNA damage
- A. Hudecova,
- B. Kusznierewicz,
- K. Hasplova
- + 5 autorów
Antioxidant activities and bioactive components in some berries
- J. Namieśnik,
- K. Vearasilp,
- M. Kupska
- + 6 autorów