Abstrakt
Zbadano możliwości poprawy efektywności współprądowej separacji pianowej białek serwatkowych poprzez wzbogacenie surówki o substancje dodatkowe. Aby wyizolowane białko mogło być powtórnie wykorzystane, jako addytywy wybrano substancje powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym jako dodatki do żywności: gumę arabską (E 414), gumę ksantanową (E 415) oraz karagen (E 407). Najlepsze efekty tj. najwyższe wartości współczynnika wzbogacenia i stopnia wyflotowania osiągnięto w obecności karagenu w roztworze białka serwatkowego.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 18 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
strony 21 - 22,
ISSN: 0368-0827 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Kawalec-Pietrenko B., Hołowacz I., Kucharska K.: Dodatki do żywności wspomagające separację pianową białek serwatkowych// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 1 (2011), s.21-22
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 137 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Groundwater contamination by the leakage from the landfill.
- M. Wójcik,
- W. U. Henken-Mellies,
- J. Köhler
2004