Drożdżowe systemy ekspresyjne jako narzędzie nowoczesnej mikrobiologii przemysłowej - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Drożdżowe systemy ekspresyjne jako narzędzie nowoczesnej mikrobiologii przemysłowej

Abstrakt

Drożdże łączą zalety prokariotycznych i eukariotycznych systemów ekspresyjnych. Charakteryzuje je szybki wzrost, osiągają też znacznie większą biomasę w porównaniu z bakteriami. W odróżnieniu od bakterii, drożdże zdolne są do przeprowadzania modyfikacji posttranslacyjnych białek. Kolejną zaletą drożdżowych systemów ekspresyjnych jest zdolność komórek drożdżowych do sekrecji białek do pożywki hodowlanej. W laboratoriach naukowych i przemyśle jako pierwszy zastosowany został system drożdżowy Saccharomyces cerevisiae. Nie spełnia on jednak w pełni wymagań nowoczesnych biotechnologii ze względu na niski poziom produkcji i sekrecji białek, niestabilność plazmidów rekombinantowych, czy hiperglikozylację heterologicznych polipeptydów. Przezwyciężenie tych problemów umożliwiło opracowanie systemów ekspresyjnych opartych o inne gatunki drożdży. W tym artykule opisane są systemy ekspresyjne Pichia pastoris, Hansenula polymorpha, Arxula adeninivorans i Yarrowia lipolytica. Przedstawione są również przykłady białek i innych metabolitów produkowanych z wykorzystaniem rekombinantowych szczepów drożdży.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Postępy Mikrobiologii nr T. 47, strony 249 - 256,
ISSN: 0079-4252
Język:
polski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Wanarska M., Hildebrandt P., Kur J.: Drożdżowe systemy ekspresyjne jako narzędzie nowoczesnej mikrobiologii przemysłowej// POSTĘPY MIKROBIOLOGII. -Vol. T. 47., nr. z. 3 (2008), s.249-256
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 380 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi