Effect of Amino Acids and Sodium Chloride on d-Sorbitol in Aqueous Solutions at Different Temperatures: Volumetric and Acoustic Approach
Abstrakt
Apparent molar volumes and apparent molar compressibilities for d-sorbitol in (0.05, 0.1, 0.2 and 0.3) mol·kg−1 aqueous solutions of l-alanine, l-cysteine and l-histidine and NaCl have been determined from measurements of solution density at T = (288.15, 298.15, 308.15 and 318.15) K and sound velocity at T = 298.15 K, as a function of the concentration of the sugar alcohol. The data were used to obtain the limiting apparent molar volumes, limiting apparent molar compressibilities and the corresponding transfer parameters. Limiting apparent molar expansibilities and their second order derivatives and volume interaction coefficients were also estimated. These parameters are discussed in terms of d-sorbitol and co-solute (amino acid or sodium chloride) interactions in aqueous solutions.
Cytowania
-
3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3
Scopus
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF SOLUTION CHEMISTRY
nr 47,
strony 1794 - 1823,
ISSN: 0095-9782 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Warmińska D.: Effect of Amino Acids and Sodium Chloride on d-Sorbitol in Aqueous Solutions at Different Temperatures: Volumetric and Acoustic Approach// JOURNAL OF SOLUTION CHEMISTRY. -Vol. 47, nr. 11 (2018), s.1794-1823
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s10953-018-0820-2
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 155 razy