Effect of package type on selected parameters of nutritional quality of chill-stored white sauerkraut - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Effect of package type on selected parameters of nutritional quality of chill-stored white sauerkraut

Abstrakt

Brassica vegetables, including white cabbage, both fresh and sour (Brassica oleracea L. var. capitata L.), contain a lot of valuable metabolites which are effective in chemoprevention of cancer as documented by numerous studies. This work investigates the effect of different packaging types; low density polyethylene (PE-LD) and metalized polyethylene terephthalate (PET met/PE) with polyethylene bags on selected quality parameters in chill-stored white sauerkraut. Sauerkraut was subjected to refrigerated storage for 4 months. Every month, stored sauerkraut was analyzed in terms of vitamin C, total phenolic compounds content and antioxidant activity. Statistical analysis demonstrated that the type of packaging had a signifi cant infl uence on the antioxidant activity of chilled stored sauerkraut.

Cytowania

  • 7

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 9

    Scopus

Autorzy (4)

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 76 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences nr 67, wydanie 2, strony 137 - 144,
ISSN: 1230-0322
Język:
angielski
Rok wydania:
2017
Opis bibliograficzny:
Kapusta-Duch J., Kusznierewicz B., Leszczyńska T., Borczak B.: Effect of package type on selected parameters of nutritional quality of chill-stored white sauerkraut// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 67, iss. 2 (2017), s.137-144
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1515/pjfns-2016-0014
Bibliografia: test
  1. Amanatidou A., Slump R.A., Gorris L.G.M., Smid E.J., High oxygen and high carbon dioxide modifi ed atmospheres for shelf- life extension of minimally processed carrots. J. Food Sci., 2000, 65, 61-66. otwiera się w nowej karcie
  2. Ambrosone C.B., Tang L., Cruciferous vegetables intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev. Res., 2009, 2, 298-300. otwiera się w nowej karcie
  3. Babic I., Amiot M.J., Nguyen-The C., Aubert S., Changes in phe- nolic content in fresh ready-to-use shredded carrots during stor- age. J. Food Sci., 1993, 58, 351-356. otwiera się w nowej karcie
  4. Bahorun T., Luximon-Ramma A., Crozier A., Aruroma O.I., Total phenol, fl avonoid, proanthocyanidin and vitamin C levels and antioxiadant activities of Mauritian vegetables. J. Food Sci. Agric., 2004, 84, 1553-1561. otwiera się w nowej karcie
  5. Bunea A., Andjelkovic M., Socaciu C., Bobis O., Neacsu M., Verhe R., Van Camp J., Total and individual carotenoids and phe- nolic acids content in fresh, refrigerated and processed spinach (Spinacia oleracea L.). Food Chem., 2008, 108, 649-656. otwiera się w nowej karcie
  6. Cabello-Hurtado F., Gicquel M., Esnault M.-A., Evaluation of the antioxidant potential of caulifl ower (Brassica oleracea) from a glucosinolate content perspective. Food Chem., 2012, 132, 1003-1009. otwiera się w nowej karcie
  7. Cao C., Sofi c E., Prior R., Antioxidant capacity of tea and com- mon vegetables. J. Agric. Food Chem., 1996, 44, 3426-3431. otwiera się w nowej karcie
  8. Chu Y.-F., Sun J., Wu X., Liu R.H., Antioxidant and antiprolif- erative activities of common vegetables. J. Agric. Food Chem., 2002, 50, 6910-6916. otwiera się w nowej karcie
  9. Chun OK, Smith N, Sakagawa A, Lee C.H.Y., Antioxidant prop- erties of raw and processed cabbages. Int. J. Food Sci. Nutr., 2004, 55, 191-199. otwiera się w nowej karcie
  10. Cieślik E., Pisulewski P.M., Filipiak-Florkiewicz A., Leszczyńska T., Sikora E., Antioxidant potential of selected brassica vegeta- bles. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, 1093-1097 (in Polish).
  11. Ciska E., Karamać M., Kosińska A., Antioxidant activity of ex- tracts of white cabbage and sauerkraut. Pol. J. Food Nutr. Sc., 2005, 14, 367-373.
  12. Costa C., Lucera A., Conte A., Mastromatteo M., Speranza B., Antonacci A., Del Nobile M.A., Effects of passive and active modifi ed atmosphere packaging conditions on ready-to-eat table grape. J. Food Eng., 2011, 102, 115-121. otwiera się w nowej karcie
  13. Czapski J., Szwejda J., Antioxidant responses in fermented cabbage and juice during storage. Veg. Crop Res. Bull., 2006, 64, 39-50.
  14. Czech A., Rusinek E., The content of the antioxidant compounds in selected cruciferous vegetables. Bromat. Chem. Toksykol., 2012, 45, 59-65 (in Polish).
  15. Davey M.W., Van Montagu M., Inze D., Sanmartin M., Kanellis A., Smirnoff N., Benzie I.J.J., Strain J.J., Favell D., Fletcher J., Plant L-ascorbic acid: chemistry, function, metabolism, bioavail- ability and effects of processing. J. Sci. Food Agric., 2000, 80, 825-860. otwiera się w nowej karcie
  16. Dinkova-Kostova A.T., Kostov R.V., Glucosinolates and isothiocy- anates in health and disease. Trends Mol. Med., 2012, 18, 337-347. otwiera się w nowej karcie
  17. Dunn T., Materials, machinery and techniques. Flex. Pack., 2015, 161-165. otwiera się w nowej karcie
  18. DuPont M.S., Mondin Z., Willamson G., Price K.R., Effect of variety, processing, and storage on the fl avonoid glycoside content and composition of lettuce and endive. J. Agric. Food Chem., 2000, 48, 3957-3964. otwiera się w nowej karcie
  19. Gagné M.-J., Barrette J., Savard T., Brassard J., Evaluation of survival of murine norovirus-1 during sauerkraut fermentation and storage under standard and low-sodium conditions. Food Microbiol., 2015, 52, 119-123. otwiera się w nowej karcie
  20. Gil M.I., Ferreres F., Tomas-Barberan F.A., Effect of postharvest storage and processing on the antioxidant constituents (fl avo- noids and vitamin C) of fresh-cut spinach. J. Agric. Food Chem., 1999, 47, 2213-2217. otwiera się w nowej karcie
  21. Gil-Izquierdo A., Gil M.I., Ferreres F., Effect of processing techniques at industrial scale on orange juice antioxidant and benefi cial health compounds. J. Agric. Food Chem., 2002, 50, 5107-5114. otwiera się w nowej karcie
  22. Girgin N., El Nehir S., Effects of cooking on in vitro sinigrin bioaccessibility, total phenols, antioxidant and antimutagenic ac- tivity of caulifl ower (Brassica oleraceae L. var. Botrytis). J. Food Comp. Anal., 2015, 37, 119-127. otwiera się w nowej karcie
  23. Gómez-Estaca J., López-de-Dicastillo C., Hernández-Muñoz P., Catalá R., Gavara R., Advances in antioxidant active food pack- aging. Trends Food Sci. Technol., 2014, 35, 42-51. otwiera się w nowej karcie
  24. Grajek W. (ed.). Antioxidants in food. Health aspects, techno- logical, and molecular analysis. 2007, Publishing house WNT, Warszawa (in Polish). otwiera się w nowej karcie
  25. Heimler D., Vignolini P., Dini M.G., Vincieri F.F., Romani A., Antiradical activity and polyphenol composition of local Bras- sicaceae edible varieties. Food Chem., 2006, 99, 464-469. otwiera się w nowej karcie
  26. Heo H.J., Lee C.H.Y., Phenolic phytochemicals in cabbage in- hibit amyloid b protein-induced neurotoxicity. LWT -Food Sci. Technol., 2006, 39, 330-336. otwiera się w nowej karcie
  27. Hounsome N., Hounsome B., Tomos D., Edwards-Jones G., Changes in antioxidant compounds in white cabbage during win- ter storage. Postharv. Biol. Technol., 2009, 52, 173-179. otwiera się w nowej karcie
  28. Hrncirik K., Valusek J., Velisek J., Investigation of ascorbigen as a breakdown product of glucobrassicin autolysis in Brassica veg- etables. Eur. Food Res. Technol., 2001, 212, 576-581. otwiera się w nowej karcie
  29. Hussein Z., Caleb O.J., Opara U.L., Perforation-mediated modi- fi ed atmosphere packaging of fresh and minimally processed produce-A review. Food Pack. Shelf Life, 2015, 6, 7-20. otwiera się w nowej karcie
  30. Ismail A., Marjan Z.M., Foong Ch.W., Total antioxidant activity and phenolic content in selected vegetables. Food Chem., 2004, 87, 581-586. otwiera się w nowej karcie
  31. Jarczyk A., Płocharski W., Technology of fruit and vegetable products. 2010, wyd. WSE-H (in Polish).
  32. Kalt W., Effects of production and processing factors on major fruit and vegetable antioxidants. J. Food Sci., 2005, 70, R11-R19. otwiera się w nowej karcie
  33. Kapusta-Duch J., Kopeć A., Piątkowska E., Borczak B., Leszczyńska T., The Benefi cial effects of Brassica vegetables on human health. Rocz. Panstw. Zakl. Hig., 2012, 63, 389-395. otwiera się w nowej karcie
  34. Karadeniz F., Burdurlu H.S., Koca N., Soyer Y., Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turk. J. Agric. For., 2005, 29, 297-303.
  35. Kaur Ch., Kapoor H.C., Antioxidant activity and total phenolic content of some Asian vegetables. Int. J. Food Sci. Tech., 2002, 37, 153-161.
  36. Kusznierewicz B., Lewandowska J., Kruszyna A., Piasek A., Śmiechowska A., Namieśnik J., The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. Capitata F. alba) fresh and submitted to culinary processing. J. Food Biochem., 2010, SI, 34, 262-285. otwiera się w nowej karcie
  37. Kusznierewicz B., Śmiechowska A., Bartoszek A., Namieśnik J., The effect of heating and fermenting on antioxidant properties of white cabbage. Food Chem., 2008, 108, 853-861. otwiera się w nowej karcie
  38. Lee S.K., Kader A.A., Preharvest and postharvest factors infl u- encing vitamin C content of horicultural crops. Postharv. Biol. Technol., 2000, 20, 207-220. otwiera się w nowej karcie
  39. Martinez-Valverde I., Periago M.J., Provan G., Chesson E., Phe- nolic compounds, lycopene and antioxidant activity in commer- cial varieties of tomato (Lycopersicon esculentum). J. Sci. Food Agric., 2002, 82, 323-330. otwiera się w nowej karcie
  40. Martinez-Villaluenga C., Peñas E., Frias J., Ciska E., Honke J., Piskula M.K., Kozlowska H., Vidal-Valverde C., Infl uence of fer- mentation conditions on glucosinolates, ascorbigen, and ascor- bic acid content in white cabbage (Brassica oleracea var. capitata cv. Taler) cultivated in different seasons. J. Food Sci., 2009, 74, C62-C67. otwiera się w nowej karcie
  41. Muratore G., Restuccia C., Licciardello F., Lombardo S., Pandi- no G., Mauromicale G., Effect of packaging fi lm and antibrown- ing solution on quality maintenance of minimally processed globe artichoke heads. Innov. Food Sci. Emerg. Technol., 2015, 31, 97-104. otwiera się w nowej karcie
  42. Murcia M.A., Jimenez A.M., Martinez-Tome M., Vegetables antioxidant losses during industrial processing and refrigerated storage. Food Res. Int., 2009, 42, 1046-1052.
  43. Nath A., Bagchi B., Misra L.K., Deka B.C., Changes in post- harvest phytochemical qualities of broccoli fl orets during ambi- ent and refrigerated storage. Food Chem., 2011, 127, 1510-1514. otwiera się w nowej karcie
  44. Nielsen J.K., Norbaek R., Olsen C.E., Kaempferol tetragluco- sides from cabbage leaves. Phytochemistry, 1998, 49, 2171-2176. otwiera się w nowej karcie
  45. Ninfali P., Bacchiocca M., Polyphenols and antioxidant capacity of vegetables under fresh and frozen conditions. J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 2222-2226. otwiera się w nowej karcie
  46. Ou B., Huang D., Hampsch-Woodill M., Flanagan J.A., Deemer E.K., Analysis of antioxidant activities of common vegetables employing oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and fer- ric reducing antioxidant power (FRAP) assays: A comparative study. J. Agric. Food Chem., 2002, 50, 3122-3128. otwiera się w nowej karcie
  47. Peñas E., Martínez-Villaluenga C., Pihlava J.-M., Frias J., Evalu- ation of refrigerated storage in nitrogen-enriched atmospheres on the microbial quality, content of bioactive compounds and antioxidant activity of sauerkrauts. LWT -Food Sci. Technol., 2015, 61, 463-470. otwiera się w nowej karcie
  48. Pfendt L.B., Vukasinovic V.L., Blagojevic N.Z., Radojevic M.P., Second order derivative spectrophotometric method for determ- iantion of vitamin C content in fruits, vegetables and fruit juices. Eur. Food Res. Technol. 2003, 217, 269-272. otwiera się w nowej karcie
  49. Podsędek A, Sosnowska D, Łoś J., Antiradical assessment of the effectiveness of polyphenols of selected vegetables. V Conference "The fl avonoids and their application". Rzeszów, 2004, 66-276 (in Polish).
  50. Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Andres B., Antioxi- dant capacity and content of Brassica oleracea dietary antioxi- dants. Int. J. Food Sci. Technol., 2006, 41, Suppl. 1, 49-58. otwiera się w nowej karcie
  51. Polish Standard. 1998. PN-A-04019:1998. Polish Committee for Standardization. Food products -Determination of vitamin C (in Polish).
  52. Poli-Swain T., Hillis W.E., The phenolic constituents of Prunus Domesticus (L.). The quantity of analysis of phenolic constitu- ents. J. Sci. Food Agric., 1959, 10, 63-68.
  53. Proteggente A.R., Pannala A.S., Paganga G., Van Buren L., Wagner E., Wiseman S., Van de Put F., Dacombe C., Rice-Evans C.E., The antioxidant activity of regulatory consumed fruit and vegetables refl ects their phenolic and vitamin C. Free Radical Res., 2002, 36, 217-233. otwiera się w nowej karcie
  54. Puupponen-Pimia R., Hakkinen S.T., Aarni M., Suortti T., Lampi A.M., Eurola M., Blanching and long-term freezing effect vari- ous bioactive compounds of vegetables in different ways. J. Sci. Food Agric., 2003, 83, 1389-1402. otwiera się w nowej karcie
  55. Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M., Rice- Evans C., Antioxidant activity applying an improved ABTS radi- cal cation decolorization assay. Free Radical Biol. Med., 1999, 26, 1231-1237. otwiera się w nowej karcie
  56. Sun Y.-P., Chou C.-C., Yu R.-C., Antioxidant activity of lactic- fermented Chinese cabbage. Food Chem., 2009, 115, 912-917. otwiera się w nowej karcie
  57. Szajdek A., Borowska J., The antioxidant properties of plant foods. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2004, 41, 5-23 (in Polish). otwiera się w nowej karcie
  58. Van Ooijen I., Fransen M.L., Verlegh P.W.J., Smit E.G., Atypical food packaging affects the persuasive impact of product claims. Food Qual. Prefer., 2016, 48, 33-40. otwiera się w nowej karcie
  59. Vina S.Z., Chaves A.R., Antioxidant responses in minimally pro- cessed celery during refrigerated storage. Food Chem., 2006, 94, 68-74.
  60. Vinson J.A., Hao Y., Su X., Zubik L., Phenol antioxidant quan- tity and quality in foods: vegetables. J. Agric. Food Chem., 1998, 46, 3630-3634. otwiera się w nowej karcie
  61. Wang H., Cao G., Prior R.L., Oxygen radical absorbing capacity of anthocyanins. J. Agric. Food Chem., 1997, 45, 304-309. otwiera się w nowej karcie
  62. Wieczorek C., Traczyk I., The effect of storage and some tech- nological processes for nitrate, nitrite and vitamin C content in white cabbage. Żyw. Człow. Metab. 1995, 22(2), 165-173 (in Polish).
  63. Wu X., Beecher G.R., Holden J.M., Haytowitz D.B., Gebhardt S.E., Prior R.L., Lipophilic and hydrophilic antioxidant capaci- ties of common foods in the U.S. J. Agric. Food Chem., 2004, 52, 4026-4037. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 268 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi