Abstrakt
Celem pracy było zbadanie podatności usieciowanych folii opakowaniowych z naturalnych polimerów na enzymatyczną hydrolizę. Niemodyfikowane folie żelatynowe były całkowicie hydrolizowane przez pepsynę i proteinazę N oraz w 60% przez pepsynę. Sieciowania przy użyciu transglutaminazy lub EDC zmiejszyło podatność folii na hydrolizę tylko przez pepsynę. Obecność chitozanu w dwuskładnikowych foliach modyfkownych EDC zmniejszyła stopień hydrolizy przez pepsynę i trypsynę, odpowiednio, o 65 i 20% w porównanie z foliami żelatynowymi. Zastosowane modyfikacje nie miały wpływu na degradację folii żelatynowych i żelatynowo-chitozanowych przez proteinazę N.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
nr 226,
strony 1127 - 1133,
ISSN: 1438-2377 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Sztuka K., Kołodziejska I.: Effect of transglutaminase and EDC on biodegradation of fish gelatin and gelatin-chitosan films// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY. -Vol. 226., nr. nr 5 (2008), s.1127-1133
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 122 razy