Effect of transglutaminase on the solubility of chitosan-gelatin films - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Effect of transglutaminase on the solubility of chitosan-gelatin films

Abstrakt

Celem pracy było zmniejszenie rozpuszczalności folii chitozanowo-żelatynowych w środowisku wodnym o różnym pH, poprzez usieciowanie składników przy użyciu transglutaminazy. Niemodyfikowane enzymatycznie folie rozpuszczały się w temperaturze pokojowej w 86 i 64% odpowiednio w buforze o pH 3 i 6. Ich rozpuszczalność została ograniczona do 19-23% po usieciowaniu polimerów enzymem w stężeniu 0.2mg/ml filmotwórczego roztworu. Enzymatycznie modyfikowane folie były jednakże nadal całkowicie rozpuszczalne w temperaturze 100°C w środowisku o pH 3 i 6.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Aktywność konferencyjna
Typ:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Język:
angielski
Rok wydania:
2005
Opis bibliograficzny:
Piotrowska B., Kołodziejska I., Januszewska-Jóźwiak K., Wojtasz-Pająk A.: Effect of transglutaminase on the solubility of chitosan-gelatin films// / : , 2005,
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 18 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi