Effects of Salvia officinalis and Thymus vulgaris on oxidant-induced DNA damage and antioxidant status in HepG2 cells - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Effects of Salvia officinalis and Thymus vulgaris on oxidant-induced DNA damage and antioxidant status in HepG2 cells

Abstrakt

Salvia officinalis (SO) and Thymus vulgaris (TV) are medicinal plants well known for their curative powers. However, the molecular mechanisms responsible for these abilities of sage and thyme have not been fully understood yet. In this study we investigated the composition and the quantitative estimation of plant extracts, the protective effects of plant extracts against hydrogen peroxide- and 2,3-dimethoxy-1,4 naphthoquinone-induced DNA damage, and levels of enzymatic and non-enzymatic antioxidants (superoxide dismutase, glutathione peroxidase, glutathione) in human HepG2 cells. To measure antioxidative activity of plant extracts we used three assays: 1,1 diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), ferric reducing antioxidant power (FRAP) and 2,20-azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS). The results showed that the oxidant-induced DNA lesions were significantly reduced in cells pre-treated with the plant extracts studied. The observed DNA-protective activity could be explained by both elevation of GPx activity in cells pre-treated with SO and TV and antioxidant activity of SO and TV.

Cytowania

  • 7 6

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 9 2

    Scopus

Autorzy (8)

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 362 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 141, wydanie 3, strony 2198 - 2206,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2013
Opis bibliograficzny:
Kozicsa K., Klusová V., Srancikowa A., Mučaji P., Slamenova D., Hunáková Ľ., Kusznierewicz B., Horváthová E.: Effects of Salvia officinalis and Thymus vulgaris on oxidant-induced DNA damage and antioxidant status in HepG2 cells// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 141, iss. 3 (2013), s.2198-2206
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2013.04.089
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 205 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi