Emulgatory- estry polioli i kwasów tłuszczowych syntezowane z surowców odtwarzalnych. Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2
Abstrakt
Stwierdzono, że estryfikacja polioli kwasami tłuszczowymi realizowana w obecności programowanych ilości karboksylanów sodu, potasu, cynku lub magnezu stwarza możliwość syntezowania emulgatorów o zdefiniowanych właściwościach hydrofilowo-lipofilowych. Produkt reakcji może być bezpośrednio zastosowany jako emulgator. Produkty te wykazują współdziałanie surfaktantów niejonowych - monoestrów i anionowych - soli kwasów tłuszczowych i mogą być stosowane do preparowania emulsji O/W lub W/O. Efektywność otrzymywanych emulgatorów zbadano, sporządzając z ich udziałem modelowe układy emulsyjne. Określono wpływ rodzaju i ilości faz na inwersje, stabilność i dyspersję badanych emulsji.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
Przemysł Chemiczny
strony 1180 - 1183,
ISSN: 0033-2496 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Szeląg H., Macierzanka A.: Emulgatory- estry polioli i kwasów tłuszczowych syntezowane z surowców odtwarzalnych. Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2 // Przemysł Chemiczny. -., nr. 8-9 (2003), s.1180-1183
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 225 razy