Enzymatyczna acydoliza jako metoda otrzymywania niskokalorycznych strukturyzowanych lipidów. Enzymatic acydolysis as a method for obtaining low-calorie structured lipids.
Abstrakt
Badano stopień wbudowania się kwasów tłuszczowych krótko- i średniołańcuchowych C6 - C10 oraz kwasu behenowego C22 w TAG oleju rzepakowego, na drodze enzymatycznej acydolizy. Stwierdzono, że przy zachowaniu tych samych stosunków molowych oleju do kwasu 1:5, najmniej wbudowało się kwasu kapronowego C6 (9,9%) a najwięcej kwasu kaprynowego D10 (27,2%). Kwasy te wbudowały sie głównie w pozycje zewnętrzne sn-1,3 TAG a tylko niewielkie ich ilości zajmowały pozycję sn-2 TAG. Otrzymane triacyloglicerole były tłuszczami ciekłymi w temp. powyżej 0 st.C. Jedynie strukturyzowane lipidy zawierające kwas behenowy były stałe i topiły się w temp. około 30 st.C.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2004
- Opis bibliograficzny:
- Ledóchowska E., Ostrach-Grzybowska E.: Enzymatyczna acydoliza jako metoda otrzymywania niskokalorycznych strukturyzowanych lipidów. Enzymatic acydolysis as a method for obtaining low-calorie structured lipids.// / : , 2004,
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 171 razy