Abstrakt
Celem badań było ustalenie optymalnych warunków odzyskiwania białek mięśniowych z kręgosłupów dorsza bałtyckiego. Hydrolizę enzymatyczną białek mięśniowych prowadzono stosując trypsynę lub alkalazę w stężeniu: 2,5; 5; 10; 15; 20; 30 i 40 mg/g surowca. Reakcję prowadzono w środowisku obojętnym, przez 24 i 48 h. Wszystkie procesy i operacje jednostkowe powadzono w temperaturze 4 st.C. Efektywność enzymatycznej hydrolizy białek mięśniowych rośnie ze wzrostem stężenia enzymów do 20 mg/g surowca w przypadku trypsyny i do 10 mg/g surowca dla alkalazy. Zwiększanie stężenia enzymów > 20 mg/g surowca w przypadku trypsyny i 10 mg/g surowca dla alkalazy nie jest celowe, gdyż nie powoduje wzrostu wydajności hydrolizy. Stosując trypsynę lub alkalazę można maksymalnie zhydrolizować odpowiednio około 60 i 55 % białek mięśniowych zawartych w surowcu. Efektywność enzymatycznej hydrolizy białek mięśniowych jest taka sama po 24 i 48 h. W zastosowanych warunkach doświadczalnych maksymalne straty kolagenu wynosiły do 0,2 %.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
Medycyna Weterynaryjna
nr 64,
strony 677 - 680,
ISSN: 0025-8628 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Skierka E., Sadowska M., Mańkowska J., Lipińska-Beyer A.: Enzymatyczna hydroliza białek mięśniowych kręgosłupów dorsza bałtyckiego// Medycyna Weterynaryjna. -Vol. 64., nr. nr 5 (2008), s.677-680
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 343 razy