Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers.

Abstrakt

Zbadano zależności kinetyczne estryfikacji glicerolu kwasami tłuszczowymi (C12:0 - C18:0), prowadzonych w obecności soli cynku tych kwasów tłuszczowych. Przeanalizowano wpływ temperatury, stężenia karboksylanu oraz budowy części hydrofobowej kwasu tłuszczowego i karboksylanu, na postęp reakcji estryfikacji. Wyznaczono wartości odpowiednich stałych szybkości reakcji, energii aktywacji oraz maksymalnej zawartości monoestru glicerolu, możliwej do osiągnięcia w danych warunkach reakcji. Stwierdzono, że badana reakcja przebiega w układzie mikroemulsyjnym, który powstaje w czasie trwania procesu estryfikacji. Wartość równowagi hydrofilowo - lipofilowej (HLB) zsyntetyzowanych emulgatorów zależna był od budowy kwasu tłuszczowego a także od rodzaju i stężenia karbosylanu cynku, stosowanych w czasie estryfikacji glicerolu.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język:
angielski
Rok wydania:
2004
Opis bibliograficzny:
Macierzanka A., Szeląg H.: Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers.// . -., (2004), s.0-0
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 90 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi