Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers.
Abstrakt
Zbadano zależności kinetyczne estryfikacji glicerolu kwasami tłuszczowymi (C12:0 - C18:0), prowadzonych w obecności soli cynku tych kwasów tłuszczowych. Przeanalizowano wpływ temperatury, stężenia karboksylanu oraz budowy części hydrofobowej kwasu tłuszczowego i karboksylanu, na postęp reakcji estryfikacji. Wyznaczono wartości odpowiednich stałych szybkości reakcji, energii aktywacji oraz maksymalnej zawartości monoestru glicerolu, możliwej do osiągnięcia w danych warunkach reakcji. Stwierdzono, że badana reakcja przebiega w układzie mikroemulsyjnym, który powstaje w czasie trwania procesu estryfikacji. Wartość równowagi hydrofilowo - lipofilowej (HLB) zsyntetyzowanych emulgatorów zależna był od budowy kwasu tłuszczowego a także od rodzaju i stężenia karbosylanu cynku, stosowanych w czasie estryfikacji glicerolu.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2004
- Opis bibliograficzny:
- Macierzanka A., Szeląg H.: Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers.// . -., (2004), s.0-0
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 90 razy