Evaluation of headspace solid-phase microextraction for the analysis of volatile carbonyl compounds in spirits and alcoholic beverages
Abstrakt
Opracowano metodę oznaczania C1-C6 związków karbonylowych w układzie GC-ECD w roztworach alkoholowych poprzez derywatyzację pentafluorobenzylohydroksy-aminą i mikroekstrakcję w fazie stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej. Zoptymalizowano warunki eksperymantalne: zawartość alkoholu, czas ekspozycji, temperaturę i sposób mieszania próbki. W metodzie tej najpierw przeprowadza się rozcieńczenie spirytusu lub napojów alkoholowych do 20% objętości alkoholu. Granica oznaczalności dla poszczególnych aldehydów i ketonu wahała się w granicach 0,05 do 0,5 mikrograma na litr, a względne odchylenie w zakresie 2,3 do 20%. Generalnie, metoda wykazywała dobrą liniowość dla badanych stężeń (8 mikrogramów na litr do 0,32 miligramów na litr), a współczynniki korelacji wynosiły od 0,9434 do 0,9983. Opracowaną metodę zastosowano do oznaczania związków karbonylowych w próbkach handlowych napojów alkoholowych (wódek).
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A
nr 984,
strony 89 - 96,
ISSN: 0021-9673 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Wardencki W., Sowiński P., Curyło J.: Evaluation of headspace solid-phase microextraction for the analysis of volatile carbonyl compounds in spirits and alcoholic beverages// JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A. -Vol. 984., (2003), s.89-96
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 113 razy