Abstrakt
Scientists are increasingly interested in the viticulture concept of terroir, which states that unique properties of wine are strictly related to the environmental conditions under which grapes are cultivated. The aim of the research was to compare the parameters characterizing wines produced in Poland, such as pH, conductivity, total organic carbon (TOC), and concentration of anions (F−, Cl−, NO2−, NO3−, PO43−, SO42−). It was shown that red wines were characterized by higher acidity and higher concentration of fluoride ions compared to white wines. All wine samples were characterized by a high concentration of phosphate ions which is associated with the process of soil fertilization with phosphorus compounds. A tentative chemometric analysis was performed in order to examine the correlations between the determined parameters. The results were compared in terms of the effect of soil type on the concentration of compounds contained in wine, and the pH and conductivity parameters. The analysis has shown that the soil in which the grapevines grow has a significant impact on the values of selected parameters and on the content of selected chemical compounds.
Cytowania
-
3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
4
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
MONATSHEFTE FUR CHEMIE
nr 150,
strony 1579 - 1584,
ISSN: 0026-9247 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2019
- Opis bibliograficzny:
- Fabjanowicz M., Kosek K., Płotka-Wasylka J., Namieśnik J.: Evaluation of the influence of grapevine growing conditions on wine quality// MONATSHEFTE FUR CHEMIE -Vol. 150,iss. 9 (2019), s.1579-1584
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00706-019-02454-y
- Bibliografia: test
-
- Fabjanowicz M, Płotka-Wasylka J, Namieśnik J (2018) Trends Anal Chem 103:21 otwiera się w nowej karcie
- van Leeuwen C, Seguin G (2006) J Wine Res 17:1 otwiera się w nowej karcie
- Creasy GL, Creasy LL (2009) Grapes. CABI, Wallingford otwiera się w nowej karcie
- Paneque P, Álvarez-Sotomayor M, Clavijo A, Gómez I (2010) Microchem J 94:175 otwiera się w nowej karcie
- Kwan WO, Kowalski BR (1978) J Food Sci 43:1320 otwiera się w nowej karcie
- Rivando R, Cynkar WU, Berzaghi P, Cozzolino D (2011) J Agric Food Chem 59:10356 otwiera się w nowej karcie
- Morlat R, Jacquet A (2003) Am J Enol Vitic 54:1 otwiera się w nowej karcie
- Demšar J, Curk T, Erjavec A, Hočevar T, Milutinovič M, Možina M, Polajnar M, Toplak M, Starič A, Stajdohar M, Umek L, Zagar L, Zbontar J, Zitnik M, Zupan B (2013) J Mach Learn Res 14:2349
- Amann A, Miekisch W, Schubert J, Buszewski B, Ligor T, Jezier- ski T, Pleil J, Risby T (2014) Annu Rev Anal Chem 7:455 otwiera się w nowej karcie
- http://www.vinis fera.pl/wina,2120,243,0,0,F,news.html. Accessed 28 May 2018 otwiera się w nowej karcie
- http://www.vinis fera.pl/wino,2323,252,0,0,F,news.html. Accessed 28 May 2018 otwiera się w nowej karcie
- http://www.polom ia.pl/o-nas-winni ca-podka rpaci e-rzesz ow- polom ia. Accessed 23 May 2018 otwiera się w nowej karcie
- Publisher's Note Springer Nature remains neutral with regard to jurisdictional claims in published maps and institutional affiliations. otwiera się w nowej karcie
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 120 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Determination of Heavy Metals Concentration in Water and Soil at Various Locations in Lahore and their Harmful Impacts on Human and Plants life
- A. Noreen,
- S. Hussain,
- U. Farooq
- + 3 autorów