Fast GC as a useful tool for authenticity assessment of kiwifruit - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Fast GC as a useful tool for authenticity assessment of kiwifruit

Abstrakt

Kiwifruit is one of the healthiest fruits due to its high content of biologically active substances and nutrients. The most popular species of Actinidia (kiwifruit) are the Actinidia deliciosa fruits called kiwi and Actinidia chinensis commonly called golden kiwi, while the lesser known species is Actinidia arguta known as mini kiwi. Bioactivities and nutrients of Actinidia are influenced by species and cultivars. It is very important to find a way to distinguish kiwifruit samples from botanical and geographical origin. For this purpose, the possibility of application of electronic nose based on ultrafast gas chromatography for differentiation three types of kiwifruit was investigated. A set of 18 samples of kiwifruits were analyzed by fast GC e-nose. This device contains two parallel chromatography columns with different polarity connected with two flame ionization detectors (μ- FIDs). Four data analysis methods were used: discriminant function analysis (DFA), principal component analysis (PCA), soft independent modeling of class analogies (SIMCA), and statistical quality control (SQC). Application of e-nose based on fast GC system allows to effective and rapid compare of aroma profiles of three types of kiwifruits. PCA, DFA and SIMCA data analysis method were for visualization the discrimination between groups of kiwifruit species. The SQC method allowed to assess the quality of the samples. All of used chemometric methods allows for full discrimination of all groups of samples. In summary, the use of ultra-fast GC with four statistical methods can be used to discrimination of kiwifruit samples due to their botanical and geographical origins.

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 43 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
World Scientific News nr 75, strony 6 - 17,
ISSN:
Język:
angielski
Rok wydania:
2017
Opis bibliograficzny:
Michalczuk P., Myszka J., Lubinska M., Różańska A., Namieśnik J.: Fast GC as a useful tool for authenticity assessment of kiwifruit// World Scientific News. -Vol. 75., (2017), s.6-17
Bibliografia: test
  1. I. Nishiyama, Adv. Food Nutr. Res. 52, 293-324 (2007). otwiera się w nowej karcie
  2. H. Huang, Y. Wang, Z. Zhang, Z. Jiang, and S. Wang, HortScience, 39, 1165-1172 (2004). otwiera się w nowej karcie
  3. T. Wang and A.P. Gleave, Applications of Biotechnology in Kiwifruit (Actinidia), in: Innov. Biotechnol., InTech, (2012), pp. 3-30. otwiera się w nowej karcie
  4. M. Montefiori, T.K. McGhie, G. Costa, and A.R. Ferguson, J. Agric. Food Chem. 53, 9526-9530 (2005). otwiera się w nowej karcie
  5. N. York and B. Garden, Econ. Bot. 21, 81-92 (2013).
  6. S. Sivakumaran, L. Huffman, S. Sivakumaran, and L. Drummond, Food Chem. (2016). otwiera się w nowej karcie
  7. C. V. Garcia, S.Y. Quek, R.J. Stevenson, and R.A. Winz, J. Agric. Food Chem. 59, 8358-8365 (2011). otwiera się w nowej karcie
  8. A. J. Matich, H. Young, J. M. Allen, M. Y. Wang, S. Fielder, M.A. McNeilage, and E.A. MacRae, Phytochemistry, 63, 285-301 (2003). otwiera się w nowej karcie
  9. S. J. Henare, Chapter 15 -The Nutritional Composition of Kiwifruit (Actinidia spp.), in: Nutr. Compos. Fruit Cultiv., (2016), pp. 337-370. otwiera się w nowej karcie
  10. L. Drummond, Chapter 3 -The Composition and Nutritional Value of Kiwifruit, in: Adv. Food Nutr. Res., (2013), pp. 33-57. otwiera się w nowej karcie
  11. A. R. Ferguson and E.A. MacRae, Acta Hortic. 297, 481-488 (1992). otwiera się w nowej karcie
  12. G. Du, M. Li, F. Ma, and D. Liang, Food Chem. 113, 557-562 (2009). otwiera się w nowej karcie
  13. Y.-S. Park, H. Leontowicz, M. Leontowicz, J. Namiesnik, M. Suhaj, M. Cvikrová, O. Martincová, M. Weisz, and S. Gorinstein, J. Food Compos. Anal., 24, 963-970 (2011). otwiera się w nowej karcie
  14. P. Latocha, T. Krupa, R. Wołosiak, E. Worobiej, and J. Wilczak, Int. J. Food Sci. Nutr. 61, 381-394 (2010). otwiera się w nowej karcie
  15. P. Wiśniewska, T. Dymerski, W. Wardencki, and J. Namieśnik, J. Sci. Food Agric. 95, 2159-2166 (2015). otwiera się w nowej karcie
  16. T. Dymerski, T. Chmiel, A. Mostafa, M. Sliwinska, P. Wisniewska, W. Wardencki, J. Namiesnik, and T. Gorecki, Curr. Org. Chem., 17, 853-870 (2013). otwiera się w nowej karcie
  17. W. Wardencki , P. Biernacka, T. Chmiel, T. Dymerski, Proc. ECOpole, 3, 273-279 (2009).
  18. T. Dymerski, J. Gębicki, W. Wardencki, and J. Namieśnik, Sensors, 14, 10709-10724 (2014). otwiera się w nowej karcie
  19. C. Di Natale, A. Macagnano, F. Davide, A. D'Amico, R. Paolesse, T. Boschi, M. Faccio, and G. Ferri, Sensors Actuators B Chem. 44, 521-526 (1997). otwiera się w nowej karcie
  20. J. Poulsen and A. French, J. Forensic Sci. 56, 297-301 (1996). otwiera się w nowej karcie
  21. K. Vanden Branden and M. Hubert, Chemom. Intell. Lab. Syst. 79, 10-21 (2005). otwiera się w nowej karcie
  22. P. S. D. Cozzolino, W. U. Cynkar, N. Shah, Food Res. Int. 44, 1888-1896 (2011). otwiera się w nowej karcie
  23. N. D. O. Galtier, O. Abbas, Y. Le Dréau, C. Rebufa, J. Kister, J. Artaud, Vib. Spectrosc. 55, 132-140 (2011). otwiera się w nowej karcie
  24. M. liwinska, P. Wisniewska, T Dymerski, J. Namieśnik, J. Agric. Food Chem. 62, 1432-1448 (2014). otwiera się w nowej karcie
  25. G. Kateman and L. Buydens, Control Charts, in: Quality control in analytical chemistry, Wiley, (1993), pp. 125-130.
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 157 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi