Abstrakt
W rozdziale 5 książki przedstawiono zastosowanie techniki chromatografia gazowa-olfaktometria (GC-O)w ustalaniu zależności między zapachem a składem chemicznym lotnej frakcji napojów alkoholowych. W pierwszej części przedstawiono zasadę techniki GC-O, procedury przygotowania próbek do analizy, metody zbierania danych oraz warunki analizy. Następnie omówiono zastosowanie techniki GC-O w analizie i ocenie jakości różnych napojów alkoholowych takich jak piwo, wino i spirytusy.
Cytowania
-
3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Tytuł wydania:
- Alcoholic beverages Sensory evaluation and consumer research strony 101 - 130
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2012
- Opis bibliograficzny:
- Plutowska B., Wardencki W.: Gas chromatography-olfactometry of alcoholic beverages// Alcoholic beverages Sensory evaluation and consumer research/ ed. ed. J. Piggot. Cambridge: Woodhead Publishing, 2012, s.101-130
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1533/9780857095176.1.101
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 164 razy