Genetic and biochemical characterization of yeasts isolated from Antarctic soil samples - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Genetic and biochemical characterization of yeasts isolated from Antarctic soil samples

Abstrakt

The Polish Arctowski Station is situated in the maritime Antarctic on the western shore ot' Admiralty Bay and encompasses terrestrial habitats which are not perma-nently covered by ice, in contrast to morę than 90% of the island's surface area. Over the past several decades, stud-ies exploring the soils of those habitats have revealed a considerable diversity of bacteria, filamentous fungi, and, to a lesser extent, yeasts; however, characterization of this complex microbiome, especially at the rnolecular level, is still far from satisfactory. The isolates were assigned to their respective genera and species based on genetic analy-sis of the D1/D2 and ITS1-5.8S-ITS2 regions of rDNA. In the studied soil samples, the most abundant microorgan-isms belonged to the genera Cryptococcus, Rhodotorula, and Debaryomyces. Physiological and biochemical analy-sis of Cryptococcus gilvescens (pro tempore Gojfeauzyma gihescens) and Rhodotorula mucilaginosa showed only a limited level of intraspecies diversity. Cellular DNA con-tent and karyotypes were determined using flow cytometry and pulsed-field gel electrophoresis for several selected strains. For the first time, genome size and electrophoretic karyotypes were investigated in C. gihescens (pro tem G. gihescens), Cryptococcus saitoi (pro tem Naganiskia globosa), Cryptococcus gastricus (pro tem Gojfeauzyma gastrica), and Cryptococcus albidus (pro tem Naganishia albida). In addition, plate tests showed Antarctic yeasts to be a potential source of biotechnologically important en/.ymes. This study in biodiversity, presenting physiologi¬cal and rnolecular characterization of psychrotolerant yeast strains isolated from the soils of western Admiralty Bay, contributes to a better understanding of the microbial ecol-ogy of this uniąue ecosystem.

Cytowania

  • 2 5

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2 8

    Scopus

Autorzy (8)

  • Zdjęcie użytkownika  Aneta Białkowska

    Aneta Białkowska

    • Politechnika Łódzka,Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Biochemii Technicznej
  • Zdjęcie użytkownika  Katarzyna Szulczewska

    Katarzyna Szulczewska

    • Politechnika Łódzka,Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Biochemii Technicznej
  • Zdjęcie użytkownika  Joanna Krysiak

    Joanna Krysiak

    • Politechnika Łódzka,Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Biochemii Technicznej
  • Zdjęcie użytkownika dr inż. Tomasz Florczak

    Tomasz Florczak dr inż.

    • Politechnika Łódzka,Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
  • Zdjęcie użytkownika mgr inż. Ewa Gromek

    Ewa Gromek mgr inż.

    • Politechnika Łódzka,Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Biochemii Technicznej
  • Zdjęcie użytkownika  Hassan Kassassir

    Hassan Kassassir

    • Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Zakład Zaburzeń Krzepnięcia Krwi Katedra Nauk Biomedycznych
  • Zdjęcie użytkownika prof. dr hab. Marianna Turkiewicz

    Marianna Turkiewicz prof. dr hab.

    • Politechnika Łódzka,Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Biochemii Technicznej

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 351 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2017)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
POLAR BIOLOGY nr 38, strony 1 - 17,
ISSN: 0722-4060
Język:
angielski
Rok wydania:
2017
Opis bibliograficzny:
Białkowska A., Szulczewska K., Krysiak J., Florczak T., Gromek E., Kassassir H., Kur J., Turkiewicz M.: Genetic and biochemical characterization of yeasts isolated from Antarctic soil samples// POLAR BIOLOGY. -Vol. 38, (2017), s.1-17
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00300-017-2102-7
Bibliografia: test
  1. Aggarwal M, Mondal AK (2009) Debaryomyces hansenii: an osmo- tolerant and halotolerant yeast. In: Satyanarayana T, Kunze G (eds) Yeast biotechnology: diversity and application, Springer, Berlin, pp 65-84. doi:10.1007/978-1-4020-8292-4_4 otwiera się w nowej karcie
  2. Arenz BE, Held BW, Jurgens JA, Farrell RL, Blanchette RA (2006) Fungal diversity in soils and historic wood from the Ross Sea region of Antarctica. Soil Biol Biochem 38:3057-3064. doi:10.1016/j.soilbio.2006.01.016 otwiera się w nowej karcie
  3. Branda E, Turchetti B, Diolaiuti G, Pecci M, Smiraglia C, Buzzini P (2010) Yeast and yeast-like diversity in the southernmost glacier of Europe (Calderone Glacier, Apennines, Italy). FEMS Micro- biol Ecol 72:354-369. doi:10.1111/j.1574-6941.2010.00864.x otwiera się w nowej karcie
  4. Breuer U, Harms H (2006) Debaryomyces hansenii-an extremo- philic yeast with biotechnological potential. Yeast 23:415-437. doi:10.1002/yea.1374 otwiera się w nowej karcie
  5. Butinar L, Spencer-Martins I, Gunde-Cimerman N (2007) Yeasts in high Arctic glaciers: the discovery of a new habitat for eukary- otic microorganisms. Antonie van Leeuwenhoek 91:277-289. doi:10.1007/s10482-006-9117-3 otwiera się w nowej karcie
  6. Buzzini P, Margesin R (2014) Cold-adapted yeasts: a lesson from the cold and a challenge for the XXI century. In: Buzzini P, Magresin R (eds) Cold-adapted yeasts. Biodiversity, adaptation strategies and biotechnological significance. Springer, Berlin, pp 3-32. doi:10.1007/978-3-642-39681-6_1 otwiera się w nowej karcie
  7. Buzzini P, Branda E, Goretti M, Turchetti B (2012) Psychrophilic yeasts from worldwide glacial habitats: diversity, adaptation strategies and biotechnological potential. FEMS Microbiol Ecol 82:217-241. doi:10.1111/j.1574-6941.2012.01348.x otwiera się w nowej karcie
  8. Carrasco M, Rozas JM, Barahona S, Alcaino J, Cifuentes V, Baeza M (2012) Diversity and extracellular enzy- matic activities of yeasts isolated from King George Island, the sub-Antarctic region. BMC Microbiol 12:251. doi:10.1186/1471-2180-12-251 otwiera się w nowej karcie
  9. Connell LB, Rodriguez RR, Redman RS, Dalluge JJ (2014) Cold- adapted yeasts in Antarctic deserts. In: Buzzini P, Magresin R (eds) Cold-adapted yeasts. Biodiversity, adaptation strategies and biotechnological significance. Springer, Berlin, pp 75-98. doi:10.1007/978-3-642-39681-6_4 otwiera się w nowej karcie
  10. Corredor M, Davila AM, Casaregola S, Gaillardin C (2003) Chro- mosomal polymorphism in the yeast species Debaryomyces hansenii. Antonie von Leeuwenhoek 84:81-88. doi:10.102 3/A:1025432721866 otwiera się w nowej karcie
  11. Diaz MR, Fell JW (2005) Use of a suspension array for rapid iden- tification of the varieties and genotypes of the Cryptococcus neoformans species complex. J Clin Microbiol 43:3662-3672. doi:10.1128/JCM.43.8.3662-3672.2005 otwiera się w nowej karcie
  12. Duarte AWF, Dayo-Owoyemi I, Nobre FS, Pagnocca FC, Chaud LCS, Pessoa A, Felippe MGA, Sette LD (2013) Taxonomic assess- ment and enzymes production by yeasts isolated from marine and terrestrial Antarctic samples. Extremophiles 17:1023-1035. doi:10.1007/s00792-013-0584-y otwiera się w nowej karcie
  13. Guffogg S, Thomas-Hall S, Holloway P, Watson K (2004) A novel psychrotolerant member of the hymenomycetous yeasts from Antarctica: Cryptococcus watticus sp. nov. Int J Syst Evol Micr 54:275-277. doi:10.1099/ijs.0.02877-0 otwiera się w nowej karcie
  14. Jeyaram K, Singh WM, Capece A, Romano P (2008) Molecu- lar identification of yeast species associated with 'Hamei'-a traditional starter used for rice wine production in Manipur, India. Int J Food Microbiol 124:115-125. doi:10.1016/j. ijfoodmicro.2008.02.029(Epub 2008 Mar 6) otwiera się w nowej karcie
  15. Kishida M, Seike Y, Kawasaki H (2009) Identification and characteri- zation of a psychrophilic yeast strain newly isolated from the fer- mentative starter (Loog-pang) of a traditional drink in Thailand. Biocontrol Sci 14:119-122. doi:10.4265/bio.14.119 otwiera się w nowej karcie
  16. Kumar L, Awasthi G, Singh B (2011) Extremophiles: a novel source of industrially important enzymes. Biotechnology 10:121-135. doi:10.3923/biotech.2011.121.135 otwiera się w nowej karcie
  17. Kurtzmann CP, Fell JW, Boekhout T, Robert V (2011) Methods for isolation, phenotypic characterization and maintenance of yeasts. In: Kurtzman CP, Fell JW, Boekhout T (eds) The yeast: a taxo- nomic study. Elsevier, Amsterdam pp 87-110. doi:10.1016/ B978-0-444-52149-1.00007-0 otwiera się w nowej karcie
  18. Laemmli UK (1970) Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature 227:680-685. doi:10.1038/227680a0 otwiera się w nowej karcie
  19. Liu XZ, Wang QM, Göker M, Groenewald M, Kachalkin AV, Lumb- sch HT, Millanes AM, Wedin M, Yurkov AM, Boekhout T, Bai FY (2016) Towards an integrated phylogenetic classification of the Tremellomycetes. Stud Mycol 81:85-147. doi:10.1016/j. simyco.2015.12.001(Epub 2016 Jan 8) otwiera się w nowej karcie
  20. Margesin R, Miteva V (2011) Diversity and ecology of psychrophilic microorganisms. Res Microbiol 162:346-361. doi:10.1016/j. resmic.2010.12.004 otwiera się w nowej karcie
  21. Martinez-Rosales C, Castro-Sowinski S (2011) Antarctic bacterial isolates that produce cold-active extracellular proteases at low temperature but are active and stable at high temperature. Polar Res 30:7123. doi:10.3402/polar.v30i0.7123 otwiera się w nowej karcie
  22. Moreira SR, Schwan RF, Pinheiro de Carvalho E, Wheals AE (2001) Isolation and identification of yeasts and filamentous fungi from yoghurts in Brazil. Braz J Microbiol 32:117-122. doi:10.1590/ S1517-83822001000200009 otwiera się w nowej karcie
  23. Morita RY (1975) Psychrophilic bacteria. Bacteriol Rev 39:144-167 otwiera się w nowej karcie
  24. Nuobarience L, Hansen A, Jespersen L, Arneborg N (2010) Phytase- active yeasts from grain-based food and beer. J Appl Microbiol 110:1370-1380. doi:10.1111/j.1365-2672.2011.04988.x otwiera się w nowej karcie
  25. Papagora C, Roukas T, Kotzekidou P (2013) Optimization of extracel- lular lipase production by Debaryomyces hansenii isolates from dry-salted olives using response surface methodology. Food Bio- prod Process 91:413-420. doi:10.1016/j.fbp.2013.02.008 otwiera się w nowej karcie
  26. Pathan AAK, Bhadra B, Begum Z, Shivaji S (2010) Diversity of yeasts from puddles in the vicinity of Midre Lovenbreen gla- cier, Arctic and bioprospecting for enzymes and fatty acids. Curr Microbiol 60:307-314. doi:10.1007/s00284-009-9543-3 otwiera się w nowej karcie
  27. Petersen KM, Jespersen L (2004) Genetic diversity of the spe- cies Debaryomyces hansenii and the use of chromo- some polymorphism for typing of strains isolated from surface-ripened cheeses. J Appl Microbiol 97:205-213. doi:10.1111/j.1365-2672.2004.02293.x otwiera się w nowej karcie
  28. Sabatinos SA, Forsburg SL (2009) Measuring DNA content by flow cytometry in fission yeast. Methods Mol Biol 521:449-461. doi:10.1007/978-1-4939-2596-4_5 otwiera się w nowej karcie
  29. Saracli MA, Sener K, Gonlum A, Yildiran ST, Wickes BL (2003) Genotyping of clinical Rhodotorula mucilaginosa isolates by pulsed field gel electrophoresis. Mycoses 46:487-491. doi:10.1046/j.0933-7407.2003.00925.x otwiera się w nowej karcie
  30. Saracli MA, Yildiran ST, Sener K, Gonlum A, Doganci L, Keller SM, Wickes BL (2006) Genotyping of Turkish environmental Cryptococcus neorformans var. neoformans isolates by pulsed field gel electophoresis and mating type. Mycoses 49:124-129. doi:10.1111/j.1439-0507.2006.01203.x otwiera się w nowej karcie
  31. Scorzetti G, Petrescu I, Yarrow D, Fell JW (2000) Cryptococcus ade- liensis sp. nov., a xylanase producing basidiomycetous yeast from Antarctica. Antonie van Leeuwenhoek 77:153-157. doi:10. 1023/A:1002124504936 otwiera się w nowej karcie
  32. Shivaji S, Prasad GS (2009) Antarctic yeast: biodiversity and poten- tial application. In: Satyanarayana T, Kunze G (eds) Yeast bio- technology: diversity and applications. Springer, Berlin, pp 3-16. doi:10.1007/978-1-4020-8292-4_1 otwiera się w nowej karcie
  33. Szczęsna-Antczak M, Kamińska J, Florczak T, Turkiewicz M (2014) Cold-active yeast lipases: recent issues and future prospects. In: Buzzini P, Margesin R (eds) Cold-adapted yeasts: biodiversity, adaptation strategies and biotechnological significance. Springer, Berlin, pp 353-375. doi:10.1007/978-3-642-39681-6_16 otwiera się w nowej karcie
  34. Tansel Yalcin H, Corbaci C, Ucar FB (2014) Molecular characteriza- tion and lipase profiling of the yeasts isolated from environments contaminated with petroleum. J Basic Microbiol 54:S85-S92. doi:10.1002/jobm.201300029 otwiera się w nowej karcie
  35. Thomas-Hall S, Watson K (2002) Cryptococcus nyarrowii sp. nov., a basidiomycetous yeast from Antarctica. Int J Syst Evol Microbiol 52:1033-1038. doi:10.1099/ijs.0.01940-0 otwiera się w nowej karcie
  36. Thomas-Hall S, Watson K, Scorzetti G (2002) Cryptococcus stat- zelliae sp. nov. and three novel strains of Cryptococcus victo- riae, yeasts isolated from Antarctic soils. Int J Syst Evol Micr 52:2303-2308. doi:10.1099/ijs.0.02293-0 otwiera się w nowej karcie
  37. Thomas-Hall S, Turchetti B, Buzzini P, Branda E, Boekhout T, Theelen B, Watson K (2010) Cold-adapted yeasts from Antarc- tica and the Italian Alps-description of three novel species: Mrakia robertii sp. nov., Mrakia blollopis sp. nov. and Mrakiella niccombsii sp. nov. Extremophiles 14:47-59. doi:10.1007/ s00792-009-0286-7 otwiera się w nowej karcie
  38. Turchetti B, Buzzini P, Goretti M, Branda E, Diolaiuti G, D'Agata C, Smiraglia C, Vaughan-Martini A (2008) Psychrophilic yeasts in glacial environments of Alpine glaciers. FEMS Microbiol Ecol 63:73-83. doi:10.1111/j.1574-6941.2007.00409.x otwiera się w nowej karcie
  39. Vasileva-Tonkova E, Romanovskaya V, Gladka G, Goulianova D, Tomova I, Stoilova-Disheva M, Tashyrev O (2014) Ecophysi- ological properties of cultivable heterotrophic bacteria and yeasts dominating in phytocenoses of Galindez Island, mari- time Antarctica. World J Microbiol Biotechnol 30:1387-1398. doi:10.1007/s11274-013-1555-2 otwiera się w nowej karcie
  40. Vaz ABM, Rosa LH, Vieira MLA, de Garcia V, Brandao LR, Teixeira LCRS, Moline M, Libkind D, van Broock M, Rosa CA (2011) The diversity, extracellular enzymatic activities and photoprotec- tive compounds of yeasts isolated in Antarctica. Braz J Micro- biol 42:937-947. doi:10.1590/S1517-83822011000300012 otwiera się w nowej karcie
  41. Vishniac H (2006) A multivariate analysis of soil yeasts isolated from a latitudinal gradient. Microb Ecol 52:90-103. doi:10.1007/ s00248-006-9066-4 otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 163 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi