Green, simple analytical method for biogenic amines determination in fruit juice samples using salting-out assisted liquid-liquid microextraction and gas chromatography-mass spectrometry
Abstrakt
Salting-out assisted liquid-liquid microextraction (SALLME) was integrated with the derivatization procedure to establish a one-step sample pre-treatment approach for rapid analysis of 14 biogenic amines (BAs) in fruit juices. The methodology consists of salting-out of analytes, derivatization with ethyl chloroformate (ECF), extraction with ethyl acetate (EtAc), and the analysis of the derivatized BAs using gas chromatography-mass spectrometry (GC–MS). Optimization of the SALLME parameters, including the amount of sample, NaOH, and ECF was carried out through a Box-Behnken response surface design. The developed method exhibits satisfactory limits of detection (from 1.5 to 8.1 μg/L) and quantification (from 5.0 to 26.7 μg/L), and average recoveries between 84% and 108%. The developed procedure was used for BAs determination in juices of different berries with the highest determined concentrations found for cadaverine, putrescine, tryptamine, and tyramine. Both GAPI and AGREE tools were used to assess the green character of the SALLME-GC–MS procedure.
Cytowania
-
2 6
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2 7
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2022.132557
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 384,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2022
- Opis bibliograficzny:
- Różańska A., Fabjanowicz M., Kalinowska K., Polkowska Ż., Płotka-Wasylka J.: Green, simple analytical method for biogenic amines determination in fruit juice samples using salting-out assisted liquid-liquid microextraction and gas chromatography-mass spectrometry// FOOD CHEMISTRY -Vol. 384, (2022), s.132557-
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2022.132557
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 147 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Direct solid phase microextraction combined with gas chromatography – Mass spectrometry for the determination of biogenic amines in wine
- M. Papageorgiou,
- D. Lambropoulou,
- C. Morrison
- + 2 autorów
Optimization of vortex-assisted supramolecular solvent-based liquid liquid microextraction for the determination of mercury in real water and food samples
- M. F. Lanjwani,
- A. Elik,
- A. Ö. Altunay
- + 3 autorów