Green, simple analytical method for total biogenic amines content determination in wine using spectrophotometry
Abstrakt
A simple, green and equitable procedure for total biogenic amines (BAs) content determination was developed. The scientific novelty lies in the use of commercially available S 0378 dye, the reaction of which with BAs results in a colour change of the solution. Sample preparation and analysis were simplified to make the method suitable for routine analyses even in resource-scarce settings. The optimization of the method was carried out using a Box-Behnken response surface design. The developed method has satisfactory figures of merit for putrescine equivalent determination with R2 in the range of 0.9906–0.9933 and recovery between 99.7 and 101.2 %. The method’s greenness was assessed using AGREEprep. Finally, wine samples were analysed to demonstrate the applicability of the developed method.
Cytowania
-
1 3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 3
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2022.134457
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 402,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2023
- Opis bibliograficzny:
- Kalinowska K., Tobiszewski M.: Green, simple analytical method for total biogenic amines content determination in wine using spectrophotometry// FOOD CHEMISTRY -Vol. 402, (2023), s.134457-
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2022.134457
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 474 razy