In vitro antioxidative and binding properties of phenolics in traditional, citrus and exotic fruits - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

In vitro antioxidative and binding properties of phenolics in traditional, citrus and exotic fruits

Abstrakt

Many polyphenols bind proteins, therefore our research was focused on the potential of protein binding to polyphenols of investigated fruits and their health-related effects. The contents of polyphenols and related antioxidant activities of traditional, citrus and exotic fruits were compared. The presence of polyphenols (flavonoids and phenolic acids) in the investigated samples and their interaction with human serum albumin (HSA) was studied by HPLC, Fourier Transform Infrared (FT-IR) and three dimensional fluorescence spectroscopy (3D-FL). The highest levels of polyphenols, antioxidant and binding capacities were found in red and blond grapefruits (citrus group), followed by strawberries and apples (traditional group) and mangosteen and kiwi fruit (exotic fruit), which also contained the highest levels of protocatechuic, p-coumaric, ferulic acids and quercetin. In conclusion, for the first time, the interaction of the polyphenols with human serum albumin was evaluated by fluorometry/FTIR. The obtained binding profiles allowed the comparison of three different groups of fruits. A mixture of these fruits can be recommended for consumption.

Cytowania

  • 2 4

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2 9

    Scopus

Autorzy (10)

  • Zdjęcie użytkownika  Yong-Seo Park

    Yong-Seo Park

    • Mokpo National University Department of Horticultural Science
  • Zdjęcie użytkownika  Milena Cvikrová

    Milena Cvikrová

    • Academy of Sciences of the Czech Republic Institute of Experimental Botany
  • Zdjęcie użytkownika  Olga Martincová

    Olga Martincová

    • Academy of Sciences of the Czech Republic Institute of Experimental Botany
  • Zdjęcie użytkownika  Kyung-Sik Ham

    Kyung-Sik Ham

    • Mokpo National University Department of Food Engineering
  • Zdjęcie użytkownika  Seong-Gook Kang

    Seong-Gook Kang

    • Mokpo National University Department of Food Engineering
  • Zdjęcie użytkownika  Yang-Kyun Park

    Yang-Kyun Park

    • Mokpo National University Department of Food Engineering
  • Zdjęcie użytkownika  Adamo Rombolà

    Adamo Rombolà

    • University of Bologna Department of Agricultural Sciences
  • Zdjęcie użytkownika  Zenon Jastrzebski

    Zenon Jastrzebski

    • National Medicines Institute Departemtn of Pharmacology
  • Zdjęcie użytkownika  Shela Gorinstein

    Shela Gorinstein

    • Hebraw University Institute for Drug Research

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL nr 74, strony 37 - 47,
ISSN: 0963-9969
Język:
angielski
Rok wydania:
2015
Opis bibliograficzny:
Park Y., Cvikrová M., Martincová O., Ham K., Kang S., Park Y., Namieśnik J., Rombolà A., Jastrzebski Z., Gorinstein S.: In vitro antioxidative and binding properties of phenolics in traditional, citrus and exotic fruits// FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. -Vol. 74, (2015), s.37-47
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodres.2015.04.021
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 117 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi