Abstrakt
Celem badań było określenie wpływu soków wyizolowanych z kapusty surowej i kiszonej na przemiany oksydatywne i termooksydatywne tłuszczów roślinnych (na przykładzie oleju rzepakowego podwójnie ulepszonego) i zwierzęcych (na przykładzie smalcu). Tłuszcze te ogrzewano w temperaturze 100 0C z sokami z kapusty w układzie modelowym przez 6 godzin, pobierając co 1,5 godz. próbki do badań.Po procesie ogrzewania tłuszczów w obecnosci soków z kapusy stwierdzono 40% spadek ilosci utlenionych triacylogliceroli (TAG)w stosunku do tłuszczów ogrzewanych bez dodatku soków. Soki rownież hamowały tworzenie dimerów i polimerów TAG. Oznaczone w badaniach wartości takich wyróżników jakosci tłuszczów jak liczba nadtlenkowa, współczynnik ekstynkcji przy 232nm,ubytki kwasów polienowych wyraźnie świadczyły o przeciwutleniajacym wpływie soków, przy czym efekt był silniejszy dla soku z kapusty świeżej. Ochrona przeciwutleniajaca była wyraźniejsza dla smalcu gdyż tłuszcz ten charakteryzuje się znacznie niższą niż olej rzepakowy zawartością naturalnych przeciwutleniaczy.
Cytowania
-
1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
4
Scopus
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY
nr 111,
strony 1142 - 1149,
ISSN: 1438-7697 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Tynek M., Szukalska E., Bartoszek-Pączkowska A.: Influence of cabbage juices on oxidative changes of rapeseed oil and lard// EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 111, nr. iss.11 (2009), s.1142-1149
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1002/ejlt.200800021
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 129 razy