Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions

Abstrakt

W pracy określono wpływ anionów z szeregu Hofmeistera na agregację micelarną wodnych roztworów chlorku 1-decylo-3-metyloimidazoliowego. Pod uwagę wzięto dwa czynniki - rodzaj anionu oraz siłę jonową. Wykazano, że dodatek zastosowanych soli skutkuje obniżaniem krytycznego stężenia micelizacji związku z siłą zgodną z trendem opisanym szeregiem Hofmeistera. Dodatek elektrolitu powoduje obniżenie wartości entalpii micelizacji i przejście od procesu endotermicznego dla czystej cieczy jonowej do procesu egzotermicznego w obecności soli

Cytowania

  • 5 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 5 0

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE nr 362, strony 415 - 422,
ISSN: 0021-9797
Język:
angielski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Łuczak J., Markiewicz M., Thoming J., Hupka J., Jungnickel C.: Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions// JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE. -Vol. 362, nr. iss. 2 (2011), s.415-422
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.jcis.2011.06.058
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 153 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi