Influence of transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) on the properties of fish-skin gelatin films - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Influence of transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) on the properties of fish-skin gelatin films

Abstrakt

Badano wpływ sieciowania żelatyny przy użyciu transglutaminazy (TG) lub EDC na rozpuszczalność oraz mechaniczne i barierowe właściwości wytworzonych folii. Rozpuszczalność sieciowanych enzymatycznie folii w buforach o pH 3 i 6 obniżyła się ze 100% do 30%, a folii modyfikowanych TG w obecności ditiotreitolu lub cysteiny, odpowiednio, do 5 i 15%. Rozpuszczalność folii modyfikowanych EDC wynosiła 10%. Sieciowanie enzymatyczne nie polepszyło właściwości mechanicznych oraz właściwości barierowych folii w stosunku do wody. Plastyfikacja folii przy użyciu glicerolu zwiększała rozciągliwość folii, lecz jednocześnie zmniejszała ich wytrzymałość mechaniczną.

Cytowania

  • 3 4

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3 8

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
FOOD HYDROCOLLOIDS nr 22, strony 1362 - 1371,
ISSN: 0268-005X
Język:
angielski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Piotrowska B., Sztuka K., Kołodziejska I., Dobrosielska E.: Influence of transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) on the properties of fish-skin gelatin films// FOOD HYDROCOLLOIDS. -Vol. 22., (2008), s.1362-1371
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodhyd.2007.07.006
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 113 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi