Inhibition of amyloid fibril formation of hen egg white lysozyme by trimethylamine N-oxide at low pH - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Inhibition of amyloid fibril formation of hen egg white lysozyme by trimethylamine N-oxide at low pH

Abstrakt

In vitro inhibition of the formation of fibrous aggregates of proteins (amyloids) has gained increasing attention due to the number of diseases associated with protein misfolding and fibrillation. An interesting group of compounds for which pronounced activity against this phenomenon can be expected consists of low molecular weight substances (osmolytes) which have the ability to change protein stability. Here we investigate the influence of trimethylamine N-oxide (TMAO) in acidic solution (pH = 2) on the fibrillation of hen egg white lysozyme (HEWL). The process was monitored by five techniques: circular dichroism inthe UV region, atomic force microscopy, dynamic light scattering, densimetry and gel electrophoresis. The obtained results show that protonated TMAO in a concentration of 400 mM inhibits amyloidogenesis. In the conditions of the experiment the HEWL molecules form clusters about 30 nm in diameter containing a relatively high fraction of covalent-bonded dimers.

Cytowania

  • 3 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3 8

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 182 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES nr 70, strony 214 - 221,
ISSN: 0141-8130
Język:
angielski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Wawer J., Krakowiak J., Szociński M., Lustig Z., Olszewski M., Szostak K.: Inhibition of amyloid fibril formation of hen egg white lysozyme by trimethylamine N-oxide at low pH// INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES. -Vol. 70, (2014), s.214-221
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.ijbiomac.2014.06.057
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 165 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi